Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βουτιά" μεγαλύτερη του 5% στις ασιατικές αγορές

Οι αλλαγές στο σχέδιο Paulson, οι προβλέψεις για διπλασιασμό επισφαλειών στην Αυστραλία, η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας και η πτώση του πετρελαίου "εκρηκτικό μείγμα" για τις ασιατικές αγορές, που έχασαν περί του 5%.

Η «αλλαγή πλεύσης» του αμερικανικού υπουργείου Οικονομίας, όσον αφορά την εξαγορά «τοξικών» στεγαστικών δανείων, οι προβλέψεις της Κοινοπολιτειακής Τράπεζας της Αυστραλίας για διπλασιασμό των επισφαλών δανείων, η χαμηλότερη του αναμενόμενου βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα και η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου αποτελούν τα… συστατικά του «εκρηκτικού μείγματος» που στέλνει τις ασιατικές αγορές για μια ακόμα συνεδρίαση στο «βαθύ κόκκινο».

Φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσε η κινεζική αγορά, καθώς οι βασικοί δείκτες διαμορφώθηκαν σε υψηλό τριών εβδομάδων, υπό το πρίσμα ότι το "πακέτο στήριξης" 586 δισ. δολαρίων της κυβέρνησης της χώρας θα προσφέρει την απαιτούμενη στήριξη σε οικονομία, επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Κέρδη 4% για τον CSI 300, ενώ σε ανάλογη πορεία κινήθηκαν οι Shanghai Composite και Shenzhen Composite με άνοδο 3,7% και 4,2% αντίστοιχα.

Ισχυρό πλήγμα για χρηματοοικονομικούς ομίλους και τίτλους μεταλλευτικών και ενεργειακών εταιρειών, με την Commonwealth Bank να υποχωρεί 6%, ενώ πλησίον του 12% αποδυναμώθηκε η BHP Billiton.

«Οι επενδυτές σαφώς γνώριζαν ότι εταιρική κερδοφορία και μακροοικονομικά στοιχεία θα είναι αρνητικά, όμως, βρίσκονται αντιμέτωποι με όλο και πιο δυσάρεστες και ενίοτε αναπάντεχες ειδήσεις», σημειώνει στο Bloomberg, ο κ. Seo Jung Ho, διαχειριστής κεφαλαίων ύψους 2,2 δισ. δολαρίων της UBS Hana Asset Management.

Απώλειες 4,7% για τον ευρύτερο ασιατικό δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, ο οποίος έχει υποχωρήσει 48% από την αρχή του 2008, με το P/E διαπραγμάτευσής του να αγγίζει, πλέον, το 9,8.

Η εικόνα του συνόλου των κορυφαίων ασιατικών δεικτών κάτι παραπάνω από «ζοφερή», με τον Nikkei να υποχωρεί 5,25%, τον Hang Seng να αποδυναμώνεται πλησίον του 6,08%, ενώ σε ανάλογη πορεία κινούνται οι αγορές Αυστραλίας και Ν. Κορέας, με τους ASX και Kospi να σημειώνουν απώλειες 5,86% και 3,15% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v