Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στις ευρωαγορές ελέω AIG

Η εθνικοποίηση του ασφαλιστικού κολοσσού AIG προκάλεσε παροδική ανακούφιση στα χρηματιστήρια, αλλά δεν καθησύχασε τους φόβους για το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα. Νευρικότητα στις ευρωαγορές.

Η απόφαση του αμερικανικού δημοσίου να εθνικοποιήσει, έναντι 85 δισ. δολαρίων, την AIG πρόσφερε παροδική ανακούφιση στην επενδυτική κοινότητα και ώθησε υψηλότερα τις ευρωπαϊκές αγορές στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Η άνοδος εκτονώθηκε, ωστόσο, ιδιαίτερα γρήγορα και έπειτα από μία ώρα συναλλαγών στα "πράσινα" οι βασικοί δείκτες διαμορφώνονται με μικρές διακυμάνσεις εκατέρωθεν του χθεσινού κλεισίματος και ο FTSE ενισχύεται 0,22%, ο DAX υποχωρεί 0,1% και ο CAC 0,22%.

Ανάλογη είναι η πρωινή εικόνα από τα futures της Wall, που κινούνται σταθεροποιητικά κατόπιν αισθητής ανόδου.

Η απόφαση από τη Federal Reserve να μη μειώσει τα επιτόκια, οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις των καταρρεύσεων μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα αλλά και οι φόβοι για τυχόν περαιτέρω "λουκέτα" στον χώρο εξακολουθούν να προκαλούν έντονη νευρικότητα στους επενδυτές.

Ανάσα ανόδου έλαβαν οι τραπεζικοί τίτλοι, με τη μετοχή της UBS να ενισχύεται 9,9%, της Natixis 6,4%, ενώ στο 8% υψηλότερα κινείται η μετοχή της AIG στην αγορά της Γερμανίας.

Σημειώνεται ότι η UBS ανακοίνωσε ότι η έκθεσή της στη Lehman Brothers δεν ξεπερνά τα 300 εκατ. δολάρια, ποσό το οποίο δεν θεωρείται επικίνδυνο ή υπερβολικό.

Η μετοχή της HBOS ενισχύεται 9,67% κατόπιν φημολογίας περί συγχώνευσης με τη Lloyds TSB.

Ράλι σημείωσε η μετοχή της Barclays, που ενισχύεται 7,1%, μετά και την ανακοίνωση εξαγοράς της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής της Lehman προς 1,75 δισ. δολάρια.

Πτωτικά, πλην της Ιαπωνίας, κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, αν και οι απώλειες δεν ήταν τόσο ισχυρές, καθώς ο MSCI Ασίας - Ειρηνικού σημείωσε οριακή πτώση κοντά στο 0,1%, ενώ ανοδική κίνηση στο κλείσιμο για τη Wall Street, μετά και την απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια των ΗΠΑ στο 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v