Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FED: Κράτησε σταθερά τα επιτόκια στο 2%

Την διατήρηση των επιτοκίων στο 2% ανακοίνωσε η αμερικανική κεντρική τράπεζα Federal Reserve, ανατρέποντας τις ελπίδες της αγοράς, μεσούσης της πιστωτικής κρίσης. Καμμία αναφορά σε ΑΙG. Σε αρνητικό έδαφος η Wall.  

FED: Κράτησε σταθερά τα επιτόκια στο 2%
Την διατήρηση των επιτοκίων στο 2% ανακοίνωσε η αμερικανική κεντρική τράπεζα Federal Reserve, ανατρέποντας τις ελπίδες της αγοράς, μεσούσης της πιστωτικής κρίσης και των προβλημάτων των τραπεζών.

Η απόφαση διατήρησης των επιτοκίων ήταν ομόφωνη ενώ στην ανακοίνωσή της, η Fed επισημαίνει ότι η απειλή του πληθωρισμού έχει μετριαστεί κάπως, ενώ εμφανίζεται ανήσυχη για τον ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ. "Οι σφιχτές συνθήκες στις πιστωτικές αγορές, η συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμών των ακινήτων και η επιβράδυνση στις εξαγωγές αναμένεται να επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη για τα επόμενα τρίμηνα", αναφέρει. 

Ωστόσο, σημειώνει ότι "οι έως τώρα σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων σε συνδυασμό με τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας θα βοηθήσουν στην ήπια οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ".   

Παράλληλα, τα στελέχη της Fed δεν έκαναν κάποια νύξη στο ζήτημα της AIG, τόσο στην ανακοίνωση όσο και εξερχόμενοι από τη συνεδρίαση, στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Σημειώνεται ότι τα fed funds έδιναν πιθανότητα 98% για μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, με πολλούς αναλυτές να θεωρούν ότι είναι απολύτως απαραίτητη μια μείωση, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, την πώληση της Merrill Lynch και τα προβλήματα της ΑIG. 

Η Wall Street, η οποία μέχρι την ανακοίνωση της Fed κρατιόταν σε θετικό έδαφος μετά το έντονα αρνητικό ξεκίνημα, επέστρεψε σε πτωτικό κανάλι.

Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,54% στις 10.858 μονάδες, με τον Nasdaq να χάνει 0,76% στις 2.163 μονάδες και τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 0,86% στις 1.182 μονάδες.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v