Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από την LTCM στη Lehman Bros

Δέκα χρόνια πριν η Fed ενορχήστρωσε τη διάσωση της LTCM εγκαινιάζοντας τη 10ετία της ηθικής ανευθυνότητας στη Wall Street. Τώρα κλείνει αυτό το κεφάλαιο, νίπτοντας τα χέρια της στην υπόθεση της Lehman Brothers.

  • John Authers, Investment Editor
Από την LTCM στη Lehman Bros
Η δεκαετία της ηθικής ανευθυνότητας έληξε όπως άρχισε: με ένα σαββατοκύριακο μηχανορραφιών στη Wall Street.

Δέκα χρόνια πριν η Federal Reserve Νέας Υόρκης κάλεσε όλους μαζί τους ηγέτες των μεγαλύτερων τραπεζών της Wall Street για να αποφασίσουν πώς θα χειριστούν την υπόθεση του βαλλόμενου hedge fund Long-Term Capital Management. Τα προβλήματά του είχαν προκύψει από το χρεοστάσιο του ρωσικού δημοσίου. Οι πιστωτικές αγορές είχαν παγώσει.

Οι παράγοντες της Wall Street συμφώνησαν να ενωθούν και να αναλάβουν όλοι μαζί την LTCM, η Federal Reserve ακολούθησε με φθηνότερα επιτόκια και η ζωή επέστρεψε στους κανονικούς ρυθμούς της. Οι κινήσεις εκείνες υπέστησαν έντονες επικρίσεις, μεταξύ άλλων και από τον πρώην διοικητή της Fed, κ. Paul Volcker, που διερωτάτο γιατί η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει για να διασώσει έναν ιδιώτη επενδυτή.

Το πρόβλημα (σύμφωνα με τον κ. Volcker και πολλούς άλλους) ήταν ότι η διάσωση της LTCM προκαλούσε τόνωση στην ηθική ανευθυνότητα και ωθούσε επενδυτές σε συμβόλαια "κακή τη πίστει". Γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση βρισκόταν στις πλάτες τους για να τους βοηθήσει, οι τράπεζες και άλλοι επενδυτές ήταν ελεύθεροι να αναλάβουν ανεύθυνες δεσμεύσεις.

Στα πέντε χρόνια που ακολούθησαν την LTCM, ο επιμέρους τραπεζικός δείκτης S&P financials είχε καλύτερη εμφάνιση (outperform) έναντι του ευρύτερου S&P κατά το ένα τρίτο. Όλη αυτή η υπεραπόδοση εξανεμίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Το μερίδιο των χρηματοοικονομικών μετοχών στα εταιρικά κέρδη μειώθηκε από το 33% στο 20% (ήταν κάτω από το 5% στις αρχές της δεκαετίας του 1980.) Το μερίδιο της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας στο αμερικανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατακόρυφα.

Εκ των υστέρων, αυτή η συμπεριφορά των τραπεζών ήταν προφανώς ανεύθυνη. Οι αποφάσεις που έλαβαν οι Αρχές το περασμένο σαββατοκύριακο χωρίς αμφιβολία θα συζητούνται για πολύ περισσότερο απ' όσο η διάσωση της LTCM, 10 χρόνια πριν, αλλά αυτό είναι το νόημα της απόφασής τους.

Με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers δεν θα τελειώσει η πιστωτική κρίση. Όμως, θα λήξει μία δεκαετία ηθικής ανευθυνότητας.

Κανείς δεν μπορεί πλέον να θεωρεί δεδομένο ότι θα διασωθεί από την κυβέρνηση, ακόμη κι αν κάνει ανόητα δάνεια.


© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v