Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναδιαμορφώνοντας τη Wall Street

Η απόφαση της Fed να μη "σώσει" και τη Lehman Brothers, όπως τη Bear Stearns, αναγκάζει τη Wall Street να επανεκτιμήσει την πορεία της και να προχωρήσει στις διορθωτικές κινήσεις που έχει πραγματική ανάγκη.

  • Leigh Skene, Lombard Street Research
Αναδιαμορφώνοντας τη Wall Street
Η αναμόρφωση της Wall Street έχει τελικώς ξεκινήσει και το ενδεχόμενο επίλυσης των διεθνών πιστωτικών προβλημάτων μοιάζει να πλησιάζει περισσότερο προς κάποια λύση, σύμφωνα με τον κ. Leigh Skene, σύμβολο στη Lombard Street Research.

Όπως τονίζει, ο εξαναγκασμός της Lehman Brothers σε χρεοκοπία δείχνει ότι ο κ. Ben Bernanke, επικεφαλής της Fed, υλοποίησε την απειλή του ότι θα αρνηθεί να στηρίξει όσους νόμιζαν ότι ήταν "πολύ ισχυροί" για να αποτύχουν.

"Με αυτόν τον τρόπο η φιλαργυρία βρήκε την τιμή της και ο κίνδυνος κατάρρευσης ανάγκασε τη Wall Street να φτιάξει τα του οίκου της", σημειώνει ο αναλυτής.

Ο κ. Skene τονίζει πως η απόφαση της Fed να ανοίξει περισσότερο τη στρόφιγγα παροχής ρευστότητας και να άρει το Σινικό Τείχος μεταξύ εμπορικών και επενδυτικών τραπεζών ήταν οι καλύτερες επιλογές που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει.

Ο κ. Skene υποστηρίζει ότι "το να αντιμετωπιστεί η κρίση με τους λιγότερους συμβιβασμούς ενδυναμώνει τη θέση της Fed σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις" και προσθέτει πως "τα άσχημα νέα είναι ότι, βάσει του δύσκολου σαββατοκύριακου που πέρασε, τα χειρότερα της κρίσης είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας".

Ο κ. Skene καταλήγει: "Όσο για τα καλά νέα, έγκειται στο ότι πραγματοποιήθηκαν οι ορθές κινήσεις προκειμένου να περιοριστούν τα προβλήματα από την εκτεταμένη μόχλευση αλλά και από τους ηθικούς κινδύνους που είχαν δημιουργηθεί. Οι άμεσες προοπτικές μπορεί να μην είναι και τόσο φωτεινές, όμως το τέλος των πιστωτικών προβλημάτων μοιάζει πιο κοντινό".
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v