Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή στις 11.000 για Dow λόγω ΑΙG, Fed

Κέρδη 141 μονάδων εμφάνισε ο Dow Jones, με την αγορά να ανακάμπτει από ισχυρές πρωινές απώλειες μετά τη διατήρηση επιτοκίων από τη Fed και σενάρια κρατικής παρέμβασης για τη διάσωση της AIG. Βουτιά στις ευρωαγορές.

Κέρδη 141 μονάδων εμφάνισε ο Dow Jones, με την αγορά να ανακάμπτει από ισχυρές πρωινές απώλειες μετά τη διατήρηση επιτοκίων από τη Fed και σενάρια κρατικής παρέμβασης για τη διάσωση της AIG.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,3% στις 11.059,02 μονάδες, με τον Nasdaq να ενισχύεται 1,03% στις 2.202,36 μονάδες και τον S&P 500 να εμφανίζει άνοδο 1,75% στις 1.213,59 μονάδες.

Τη συνεδρίαση σηματοδότησε η συχνή εναλλαγή προσήμων, με την αγορά να κινείται έντονα πτωτικά στο άνοιγμα, να σταθεροποιείται κοντά στο χθεσινό κλείσιμο στο μέσον της συνεδρίασης, να περνά σταδιακά σε θετικό έδαφος, για να υποχωρήσει εκ νέου μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve.

Ωστόσο, η δεύτερη ανάγνωση της απόφασης σε συνδυασμό με τις ελπίδες κρατικής παρέμβασης στην AIG εξασφάλισαν την επιστροφή του Dow Jones πάνω από τις 11.000.

Ειδικότερα, δημοσίευμα του Bloomberg κάνει λόγο για επέκταση του «πακέτου» χρηματοδότησης της Federal Reserve προς την AIG, επικαλούμενο πηγές κοντά στη συναλλαγή.

«Η εκτίναξη οφείλεται στην αναφορά στο Bloomberg news για κρατικό δάνειο στην AIG. Οι κινήσεις της Federal Reserve είναι άσχετες με την αντίδραση της αγοράς» σχολιάζει ο Peter Boockvar, αναλυτής της Miller Tabak.

Οι ανησυχίες των επενδυτών επικεντρώθηκαν στον ασφαλιστικό κολοσσό ΑΙG, με τις πιστοληπτικές υποβαθμίσεις που έλαβε η εταιρία να δίνουν δικαίωμα στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις να ζητήσουν επιπλέον εγγυήσεις ύψους 14 δισ. δολαρίων. Ο τίτλος εμφάνισε βαρύτατες απώλειες στο άνοιγμα, χάνοντας το 71% της αξίας του, ενώ έκλεισε με απώλειες 13%.

Πιέσεις δέχτηκε και ο τίτλος της Goldman Sachs, μετά την ανακοίνωση πτώσης των κερδών της κατά 70% στα 845 εκατ. δολάρια, κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ωστόσο, σημαντικά κέρδη εμφάνισαν τίτλοι τραπεζών που κατέρρευσαν στη χθεσινή συνεδρίαση, όπως η Merrill Lynch (+23%) και Bank of America (+8,3%).

Νωρίτερα, η αμερικανική κεντρική τράπεζα Federal Reserve ανακοίνωσε τη διατήρηση των επιτοκίων στο 2%, ανατρέποντας τις ελπίδες της αγοράς για μείωση, μεσούσης της πιστωτικής κρίσης και των προβλημάτων των τραπεζών.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η Fed προσπαθεί να προβάλλει μια εικόνα ηρεμίας εν μέσω της "καταιγίδας" στις αμερικανικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι με βάση τα fed funds, η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων εν μέσω των κλυδωνισμών σε Merrill Lynch και ΑΙG διαμορφωνόταν στο 98%.

Η απόφαση διατήρησης των επιτοκίων ήταν ομόφωνη ενώ στην ανακοίνωσή της, η Fed επισημαίνει ότι η απειλή του πληθωρισμού έχει μετριαστεί κάπως, ενώ εμφανίζεται ανήσυχη για τον ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ. "Οι σφιχτές συνθήκες στις πιστωτικές αγορές, η συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμών των ακινήτων και η επιβράδυνση στις εξαγωγές αναμένεται να επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη για τα επόμενα τρίμηνα", αναφέρει.

Ωστόσο, σημειώνει ότι "οι έως τώρα σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων σε συνδυασμό με τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας θα βοηθήσουν στην ήπια οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ".

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,1%, στα 9,75 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής σημείωσε άνοδο 2,46%, στα 8,34 δολάρια. Απώλειες 2,38% σημείωσε το δικαίωμα της 3E, στα 23,35 δολάρια.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο εμφάνισε απώλειες 4,44% στις 5.176,1 μονάδες, με τον DAX 30 στη Φρανκφούρτη να χάνει 3,67% στις 6.005,77 μονάδες. Ισχυρότατες απώλειες 4,45% για τον CAC 40 στο Παρίσι, στις 4.140,01 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v