Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένουν οι τραπεζικές πιέσεις στη Wall Street

Έντονες πιέσεις δέχεται σήμερα η αμερικανική αγορά, εν μέσω ανησυχιών για την τύχη της Lehman Brothers, αλλά και της απρόσμενης υποχώρησης των λιανικών πωλήσεων τον Αύγουστο στις ΗΠΑ. Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές.

Έντονες πιέσεις δέχεται στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η αμερικανική αγορά, εν μέσω ανησυχιών για την τύχη της Lehman Brothers αλλά και των αρνητικών στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, μετά από δύο συνεδριάσεις σημαντικών κερδών η αμερικανική αγορά επανήλθε σε πτωτική τροχιά, καθώς τα προβλήματα της Lehman Brothers επανέφεραν στο προσκήνιο τους φόβους των επενδυτών ότι η πιστωτική κρίση θα έχει και συνέχεια.

Χαρακτηριστική είναι η άποψη του γενικού διευθυντή της Morgan Keegan & Co. Kevin Giddis, ο οποίος τονίζει ότι «φαίνεται να μην υπάρχει τέλος στα προβλήματα των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και κανείς δεν ξέρει ποια εταιρία του κλάδου θα έχει σειρά».

Το ήδη αρνητικό κλίμα, όμως, επιβάρυνε και η αναπάντεχη υποχώρηση που σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, σημείωσαν πτώση κατά 0,3% έναντι εκτιμήσεων για βελτίωσή τους κατά 0,4%.

Έτσι, αυτήν την ώρα ο Dow Jones κινείται στις 11.323,63 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,96%, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,58%, στις 2.245,17 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,62%, στις 1.241,28 μονάδες.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τίτλοι του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ελέω Lehman Brothers, η μετοχή της οποίας μάλιστα υποχωρεί κατά 10,5% περίπου.

Στον αντίποδα, κέρδη καταγράφει ο τίτλος της Bank of America, η οποία φέρεται να είναι επικεφαλής σχήματος που εξετάζει την εξαγορά της Lehman Brothers, αλλά και η μετοχή της Washington Mutual, μετά την αναβάθμιση της σύστασή της σε “neutral” από “sell” στην οποία προχώρησε η Goldman Sachs. Σημειώνεται ότι αργά εχθές η Washington Mutual ανακοίνωσε ότι διαθέτει επάρκεια κεφαλαίων, ενώ μείωσε τις προβλέψεις της για επισφαλή δάνεια στα 4,5 δισ. δολάρια από 5,9 δισ. δολάρια που ήταν στο δεύτερο τρίμηνο.

Ανοδικά κινούνται επίσης οι τίτλοι των επιχειρήσεων ενέργειας, καθώς η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται κατά 0,38 δολάρια στα 101,25 δολάρια το βαρέλι εν μέσω ανησυχιών ότι ο τυφώνας Ike που κατευθύνεται προς τον Κόλπο του Μεξικού θα «χτυπήσει» την πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, τα σενάρια «σωτηρίας» της Lehman Brothers και η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων ώθησαν σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα τις κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, όπου κυρίαρχο χαρακτηριστικό ήταν όμως και πάλι η έντονη μεταβλητότητα.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.416,70 μονάδες, με άνοδο 1,85%, στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε στις 4.332,66 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,97%, ενώ στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 διαμορφώθηκε στις 6.234,89 μονάδες, ήτοι 0,91% υψηλότερα.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v