Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Νευρικότητα εν αναμονή εξελίξεων για Lehman

Πιέσεις δέχεται η αμερικανική αγορά, με το κλίμα νευρικότητας εν όψει επικείμενων εξελίξεων στη Lehman Brothers να επιδεινώνεται από την αναπάντεχη υποχώρηση λιανικών πωλήσεων τον Αύγουστο. Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές.

Πιέσεις δέχεται η αμερικανική αγορά, με το κλίμα νευρικότητας εν όψει επικείμενων εξελίξεων στη Lehman Brothers να επιδεινώνεται από την αναπάντεχη υποχώρηση λιανικών πωλήσεων τον Αύγουστο.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η αμερικανική αγορά έκλεισε σε θετικό έδαφος μετά τις ισχυρές απώλειες της Τρίτης και της Τετάρτης, με τους επενδυτές να αναθαρρούν από τη νέα υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών προς τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Σήμερα το πετρέλαιο ενισχύεται οριακά, προς τα 101 δολάρια.

Στην αγορά, οι εξελίξεις για τη Lehman Brothers κυριαρχούν στην επενδυτική ατζέντα, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για τις τελευταίες ώρες ανεξάρτητης πορείας για την τράπεζα.

Μεταξύ των τραπεζών που φημολογείται ότι έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα στοιχεία ενεργητικού ή ποσοστό στην αμερικανική τράπεζα είναι η Bank of America και η βρετανική Barclays. Ο τίτλος της Lehman υποχωρεί κατά 12% και σήμερα.

Πιέσεις εκδηλώνονται και στη Merrill Lynch, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, λόγω ανησυχίας ότι θα αποτελέσει το επόμενο κομμάτι του πιστωτικού «ντόμινο».

Εν τω μεταξύ, το κλίμα επιδεινώθηκε μετά την ανακοίνωση για υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, έναντι προσδοκιών για άνοδο.

Οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο υποχώρησαν κατά 0,3% με τους αναλυτές να περιμένουν άνοδο κατά 0,2% από υποχώρηση 0,1% τον προηγούμενο μήνα.

Όπως αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές στο Marketwatch, η υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων αντανακλά εξ' ολοκλήρου την μείωση των εσόδων από αποδείξεις πώλησης βενζίνης λόγω της υποχώρησης στην τιμή του εμπορεύματος.

Εξάλλου, ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Αύγουστο υποχώρησε κατά 0,9% σε μηνιαία βάση, έναντι εκτιμήσεων για υποχώρηση κατά 0,4%. Ωστόσο, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,2% σε μια ένδειξη δευτερογενών επιπτώσεων στις τιμές από την έντονη άνοδο του πετρελαίου στο προηγούμενο διάστημα.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 11.364 μονάδες με πτώση 0,61%, ενώ ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,83%, στις 2.239 μονάδες. Πτώση 0,58% για τον S&P 500, στις 1.241 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,58%, στις 5.349 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,63%, στις 4.272 μονάδες. Άνοδος 0,06% για τον DAX 30, στις 6.182 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v