Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

AIG: Όλα τα μάτια στον "πληγωμένο" κολοσσό

Βαρόμετρο για την εξέλιξη της κρίσης στις αγορές αποτελεί η διάσωση της AIG μέσα στα επόμενα 24ωρα. Οι υποβαθμίσεις άνοιξαν τον "ασκό του Αιόλου" για τον ασφαλιστικό κολοσσό, που χρειάζεται άμεσα κεφάλαια ύψους 75 δισ. δολ.

AIG: Όλα τα μάτια στον πληγωμένο κολοσσό
Βαρόμετρο για την εξέλιξη της κρίσης στις αγορές αποτελεί η διάσωση της AIG μέσα στα επόμενα λίγα 24ωρα.

Αναλυτές της Wall Street εκτιμούν ότι ο ασφαλιστικός κολοσσός είναι ο "κρίσιμος" κρίκος που δεν πρέπει να χαθεί, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκτίναξης του συστημικού κινδύνου στις αγορές.
 
Οι μεγαλύτερες εταιρίες της Wall Street, της Ευρώπης και της Ασίας έχουν αγοράσει "προστασία" από την AIG για τίτλους αξίας 441 δισ. δολαρίων έναντι πιθανότητας χρεοκοπίας των εκδοτών και ένας πιθανός εκτροχιασμός της AIG καθιστά άκυρη την ασφάλιση των τίτλων.  

Οι υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων για την AIG της δίνουν πλέον μικρό χρονικό περιθώριο να προχωρήσει σε πωλήσεις ενεργητικού και να συσσωρεύσει την απαιτούμενη ρευστότητα που θα διασφαλίσει την βιωσιμότητά της.
 
Αναλυτές της αμερικανικής αγοράς τονίζουν ότι η εταιρία ενδέχεται να χρειαστεί κεφάλαια ύψους έως και 75 δισ. δολαρίων, μόνο και μόνο για να μείνει σε λειτουργία, ενώ φήμες κάνουν λόγο έως και για κρατική παρέμβαση διάσωσης της αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρίας, με τη Federal Reserve να προσλαμβάνει την Morgan Stanley ως σύμβουλο για να εξετάσει τις εναλλακτικές λύσεις για την AIG και να καθορίσει εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να "διασώσει" την εταιρία.

Παράλληλα, μεταξύ των στοιχείων που ενδέχεται να βγουν στο "σφυρί" είναι πλειοψηφικό μερίδιο στην εταιρία επανασφαλίσεων Transatlantic Holdings καθώς και η εταιρία leasing αεροσκαφών ILFC.

Επίσης, η πολιτεία της Νέας Υόρκης παρέχει στην ΑΙG τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει στοιχεία ενεργητικού ύψους 20 δισ. δολαρίων ως εγγυήσεις για την λειτουργία της.

Η μετοχή της έχει "βουλιάξει" από τα 70,13 δολάρια στα 2,3 δολάρια, εμφανίζοντας απώλειες πάνω από 95% από τα υψηλά 52 εβδομάδων.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο τίτλος έχασε περί το 60% και σε αυτή της Τρίτης άνοιξε με ισχυρότατες απώλειες άνω του 70%, έως και τα 2,3 δολάρια, με τις υποβαθμίσεις αξιολογήσεων από Standard and Poor's, Μοοdy's, ΑΜ Best και Fitch να "ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου" για τον ασφαλιστικό οργανισμό. 

Σε προ μηνός ανακοίνωσή της στη SEC, η ΑΙG είχε περιγράψει ακριβώς τι σημαίνουν αυτές οι υποβαθμίσεις. Οι εταιρίες με τις οποίες συναλλάσσεται ενδέχεται να ζητήσουν επιπλέον εγγυήσεις έως και 14,5 δισ. δολαρίων, ενώ έχουν και το δικαίωμα να τερματίσουν συμβόλαια με την εταιρία.     

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, τα ομόλογα της εταιρίας αποτιμώνται αυτή τη στιγμή στα 36 σεντς ανά δολάριο, ενώ για να ασφαλίσει κανείς τους τίτλους της εταιρίας στην αγορά των CDS, σε μια υποθετική θέση αξίας 10 δισ. δολαρίων, οφείλει να καταβάλλει ασφάλιστρα ύψους 2 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι η εταιρία εμφάνισε καθαρές ζημιές άνω των 5 δισ. δολαρίων στο β' τρίμηνο, καθώς ενέγραψε διαγραφές ενεργητικού ύψους 15 δισ. δολαρίων από CDO's λόγω της πιστωτικής κρίσης και της έντονης υποχώρησης στην αγορά κατοικίας.

Η ΑΙG έχει ήδη προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου κατά 20 δισ. δολάρια νωρίτερα εντός του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v