Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύμα εξόδου (και) από τη Wall

Απώλειες που παραπέμπουν σε sell off σημειώνει η Wall μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις από το τραπεζικό μέτωπο και το κανόνι της Lehman. Πτώση 40% για AIG, 93% για Lehman, κέρδη 24% για Merrill. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Απώλειες που παραπέμπουν σε sell off σημειώνει η Wall Street μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις από το τραπεζικό μέτωπο και το "κανόνι" της Lehman Brothers. Έντονες ρευστοποιήσεις σε όλες τις αγορές. Πτώση πετρελαίου, ενίσχυση χρυσού.

Oι εταιρίες του ευρύτερου χρηματοοικονομικού τομέα αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της αμερικανικής αγοράς αλλά και των διεθνών για ακόμη μία συνεδρίαση. Η Lehman Brothers κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της (chapter 11) ύστερα από την αποτυχία συνομιλιών για την εξαγορά της, ενώ η μετοχή της υποχωρεί 93%.

Η Merrill Lynch εξαγοράστηκε από την Bank of America. Ημετοχή της πρώτης ενισχύεται 24% και της δεύτερης κερδίζει οριακά.

Στον πτωτικό χορό συμμετέχουν επίσης η JP Morgan (-1,3%), η Goldman Sachs (1,8%) και η AIG (-41%).

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρίσκεται και η απόφαση των δέκα τραπεζών να προχωρήσουν σε μηχανισμό ρευστότητας 70 δισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια να προλάβουν την επόμενη πτώχευση.

Από τις ισχυρές απώλειες δεν ξέφυγαν οι αναδυόμενες αγορές. Η Τουρκία υποχωρεί 4,6%, ενώ πτώση ισχυρότερη του 3% σημειώνουν τα χρηματιστήρια σε Ρωσία, Πολωνία, Βουλγαρία και Ουγγαρία.

Αρνητικά τα στοιχεία και από τα μακροοικονομικά στοιχεία, με τον δείκτη βιομηχανίας Empire να υποχωρεί στο -7,4, έναντι προβλέψεων για πτώση στο 1.

Σημαντικές πιέσεις δέχεται και το δολάριο, η ισοτιμία του οποίου κινείται στο 1,41 με το ευρώ και στα 105 γεν με το ιαπωνικό νόμισμα. Το πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από τα 100 δολάρια, κινούμενο στα 95 δολ., ενώ ο χρυσός ενισχύεται στα 773 δολάρια ανά ουγκιά.

O Dow Jones υποχωρεί 0,89%, στις 11.331 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 2,4%, στις 2.206 μονάδες. Πτώση 1,5% για τον S&P στις 1.233 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 4,58%, στις 5.171 μονάδες, ενώ και ο CAC 40 καταγράφει απώλειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v