Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FED: Προς μείωση επιτοκίων; - Παρέμβαση ΕΚΤ-ΒΟΕ

Η Federal Reserve πραγματοποιεί την Τρίτη την τακτική συνεδρίαση καθορισμού των επιτοκίων, μέσα σε κλίμα δραματικής επιδείνωσης των συνθηκών στη Wall Street και στις αμερικανικές τράπεζες.

FED: Προς μείωση επιτοκίων; - Παρέμβαση ΕΚΤ-ΒΟΕ
Τα μέλη της επιτροπής καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής της Federal Reserve πραγματοποιούν την Τρίτη την τακτική συνεδρίαση καθορισμού των επιτοκίων, μέσα σε κλίμα δραματικής επιδείνωσης των συνθηκών στη Wall Street και στις αμερικανικές τράπεζες.

Την Παρασκευή, η Fed αναμενόταν ευρέως να κρατήσει το επιτόκιο federal-funds αμετάβλητο στο 2% μέχρι και το 2009. Όμως, η κατάρρευση της Lehman Brothers και η εξαγορά της Merrill Lynch μέσα στο σαββατοκύριακο πυροδότησαν σενάρια μείωσης των επιτοκίων, καθώς ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν πως οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ίσως υποχρεωθούν να παρέμβουν για να ηρεμήσουν τις αγορές.

Ειδικότερα, τα παράγωγα fed funds Δεκεμβρίου εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα, αποτιμώντας μείωση επιτοκίων έως το τέλος του έτους, μετά και τις εξελίξεις στη Lehman Brothers. Αν και η πιθανότητα μείωσης επιτοκίων στην αυριανή σύσκεψη εμφανίζεται αυξημένη, επικρατεί ακόμη το σενάριο σταθερών επιτοκίων.  

Ήδη η Fed όπως και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και της Βρετανίας έχουν προχωρήσει σε κλιμάκωση της πιστωτικής διευκόλυνσης των εμπορικών τραπεζών. Η αμερικανική τράπεζα διευκόλυνε την πρόσβαση στους μηχανισμούς ρευστότητας της Fed, μειώνοντας τις απαιτήσεις εγγυητικών χρεογράφων και αποδεχόμενη πλέον μια πρωτοφανώς ευρεία κλίμακα ενεργητικών για εγγυήσεις.

Το βέβαιο είναι, κατά τους αναλυτές, ότι η επέκταση των προβλημάτων στον χρηματοοικονομικό τομέα των ΗΠΑ μεταθέτει μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων -την οποία έχει δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσει η Fed, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό- πιο αργά, στο 2009.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της χρηματοοικονομικής αναταραχής εν μέσω της κρίσης στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ενεργοποίηση ειδικής επιχείρησης απεριόριστης overnight ρευστότητας στις αγορές και δήλωσε ότι εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά χρήματος της ευρωζώνης.

Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης χρησιμοποιεί αυτή τη φρασεολογία για να σηματοδοτήσει επικείμενη παρέμβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας ενεργοποίησε έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας, ύψους 5 δισ. στερλινών, σε κεφάλαια διάρκειας 3 ημερών για να αντεπεξέλθει στην αποστράγγιση κεφαλαίων από τις αγορές χρήματος.

Τα κεφάλαια της ΒοΕ θα προσφέρονται στο επιτόκιο δανεισμού 5% της κεντρικής τράπεζας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v