Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Bank of America η Merrill Lynch

Την εξαγορά της Merrill Lynch προς 50 δισ. δολάρια σε μετοχές ανακοίνωσε η Bank of America. Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει κλείσει το α’ τρίμηνο του 2009.

Στην Bank of America η Merrill Lynch
Την εξαγορά της Merrill Lynch προς 50 δισ. δολάρια σε μετοχές ανακοίνωσε η Bank of America.

Στην σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, αναφέρεται ότι η BofA θα ανταλλάξει 0,8595 κοινές μετοχές της για κάθε κοινή μετοχή της Merrill Lynch. Με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Παρασκευής, η προσφορά ισοδυναμεί με 29 δολάρια ανά μετοχή της Merrill Lynch.

Σημειώνεται ότι το τίμημα των 29 δολαρίων ανά μετοχή, αν και 70% χαμηλότερο σε σχέση με την τιμή της μετοχής της Merrill τον Ιανουάριο του 2008, είναι 70% υψηλότερο σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής της τράπεζας στις 12 Σεπτεμβρίου, στα 17,05 δολάρια.

Η Bank of America, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, αναμένει ότι η εξοικονόμιση δαπανών προ φόρων θα ανέλθει στα 7 δισ. ευρώ, η οποία θα υλοποιηθεί πλήρως μέχρι το 2012, ενώ η εξαγορά αναμένεται να συμβάλει στην κερδοφορία της BofA μέχρι το 2010.

Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει το α’ τρίμηνο του 2009. Όπως σημειώνεται, η συμφωνία έχει εγκριθεί από τα διευθυντικά στελέχη και των δυο εταιρειών, ενώ τελεί υπό την έγκριση των μετόχων τους και των ρυθμιστικών αρχών.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, τρία διευθυντικά στελέχη της Merrill Lynch θα ενταχθούν στο διοικητικό συμβούλιο της Bank of America.

Με αυτήν την εξαγορά η Bank of America εδραιώνει τη θέση της ως του ισχυρότερου ομίλου consumer banking των ΗΠΑ και ταυτόχρονα εισέρχεται δυναμικά και στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, με δεδομένο ότι αποκτά τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή του κόσμου.

Την ίδια στιγμή η Merrill Lynch αποφεύγει το ενδεχόμενο να καταστεί το επόμενο θύμα της πιστωτικής κρίσης, ενώ βάσει πληροφοριών του πρακτορείου Bloomberg η συμφωνία θα ολοκληρωθεί στο α΄ τρίμηνο του 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v