Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν "λύγισε" τη Wall η Lehman Brothers

Μικρές διακυμάνσεις επικράτησαν στο κλείσιμο της Wall Street παρά την αβεβαιότητα για την «τύχη» της Lehman αλλά και την απροσδόκητη υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων Αυγούστου. Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές.

Μικρές διακυμάνσεις επικράτησαν στο κλείσιμο της Wall Street παρά την αβεβαιότητα για την «τύχη» της Lehman Brothers αλλά και την απροσδόκητη υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων Αυγούστου.

Ειδικότερα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε εν μέσω αρνητικού κλίματος, καθώς τα προβλήματα της Lehman Brothers αναζωπύρωσαν τους φόβους των επενδυτών για το μέγεθος της πιστωτικής κρίσης και την πορεία του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Την επιφυλακτικότητα των επενδυτών ενέτεινε και η απροσδόκητη πτώση που εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, οι οποίες υποχώρησαν κατά 0,3% έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών για άνοδό τους κατά 0,4%.

Ωστόσο, τα «σενάρια» σωτηρίας της Lehman Brothers φαίνεται να καθησύχασαν σε έναν βαθμό το επενδυτικό κοινό, με αποτέλεσμα τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες να περιορίσουν δραστικά τις απώλειές τους, με τον Nasdaq και τον S&P 500 μάλιστα να κλείνουν τελικά σε θετικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones που καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, έκλεισε τελικά πολύ μακριά από το χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 11.421,99 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες μόλις 0,10%. Σε επίπεδο εβδομάδας ωστόσο, ο Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,9%.

Ο Nasdaq αν και για μεγάλο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε πτωτικά έκλεισε με θετικό πρόσημο, στις 2.261,27 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,14% για την ημέρα και 0,2% για την εβδομάδα.

Ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο S&P 500, ο οποίος ολοκλήρωσε στις 1.251,70 μονάδες, με κέρδη 0,21% σε ημερήσια βάση και 0,8% υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 1,03 δισ. τεμάχια, με την αναλογία πτωτικών – ανοδικών μετοχών να κυμαίνεται στο 8 προς 7. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των American International Group, Lehman Brothers, Washington Mutual και Merrill Lynch.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών ανήλθε περίπου στο 1,72 δισ. τεμάχια, ενώ η σχέση πτωτικών – ανοδικών τίτλων διαμορφώθηκε στο 5 προς 4. Τις υψηλότερες συναλλαγές εμφάνισαν οι μετοχές των PowerShares QQQ, Microsoft, Intel και Cisco Systems.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ελέω Lehman Brothers, η μετοχή της οποίας υποχώρησε κατά 13,5%, ενώ "βουτιά" 30,8% κατέγραψε ο τίτλος της AIG, στερώντας από τον Dow Jones το θετικό πρόσημο.

Εξαίρεση για τον κλάδο αποτέλεσε ο τίτλος της Bank of America, ο οποίος έκλεισε με κέρδη 2,5%, μετά το δημοσίευμα ότι η τράπεζα είναι επικεφαλής σχήματος που εξετάζει την εξαγορά της Lehman Brothers.

Με κέρδη έκλεισαν επίσης οι μετοχές των εταιριών εμπορευμάτων ωθούμενες από την άνοδο στις τιμές των μετάλλων και την μικρή ενίσχυση του πετρελαίου.

Κέρδη 1,90% κατέγραψε το δικαίωμα της 3E, στα 24,17 δολάρια, ενώ αντίθετα πτώση 1,36% εμφάνισε το δικαίωμα της Εθνικής, στα 8,71 δολάρια. Απώλειες 0,10% για το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 10,43 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, με σταθεροποιητικές τάσης κινήθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η αγορά ενέργειας, παρά την εντυπωσιακή εξασθένηση του δολαρίου και την ενίσχυση του τυφώνα Ike. Συγκεκριμένα, η σειρά Οκτωβρίου για το Light Crude Oil έκλεισε την ημέρα στα 101,18 δολάρια το βαρέλι, με περιορισμένα κέρδη της τάξης του 0,25%.

Στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές ωστόσο, τα σενάρια «σωτηρίας» της Lehman Brothers και η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων χάρισαν σημαντικά κέρδη στους βασικούς δείκτες.

Έτσι, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις 5.416,70 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,85%, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 4.332,66 μονάδες, κατά 1,97% υψηλότερα, ενώ στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 διαμορφώθηκε στις 6.234,89 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,91%.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v