Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόπειρα σταθεροποίησης στη Wall Street

Σε επίπεδα κοντά στα χθεσινά κινείται η αμερικανική αγορά, "μαζεύοντας" τις αρχικές ισχυρές απώλειες με το ενδιαφέρον να στρέφεται, από τις Lehman - Merrill Lynch, στην κρίση της AIG. Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές.

Σε επίπεδα κοντά στα χθεσινά κινείται η αμερικανική αγορά, "μαζεύοντας" τις αρχικές ισχυρές απώλειες με το ενδιαφέρον να στρέφεται, από τις Lehman - Merrill Lynch, στην κρίση της AIG.

Η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε «μαύρη Δευτέρα» για τις αγορές, με τον Dow Jones να υποχωρεί 500 μονάδες μετά την αίτηση υπαγωγής της Lehman Brothers στο Chapter 11. Τις ισχυρότερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Lehman που υποχώρησε 95%, ενώ ακολούθησε η ΑIG με απώλειες 56%.

Σήμερα, οι ανησυχίες των επενδυτών επικεντρώνονται στον ασφαλιστικό κολοσσό ΑΙG, με τις πιστοληπτικές υποβαθμίσεις που έλαβε η εταιρία να δίνουν δικαίωμα στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις να ζητήσουν επιπλέον εγγυήσεις ύψους 14 δισ. δολαρίων. Ο τίτλος εμφάνισε βαρύτατες απώλειες στο άνοιγμα, χάνοντας το 71% της αξίας του, ενώ αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 35%.

Πιέσεις δέχεται και ο τίτλος της Goldman Sachs, μετά την ανακοίνωση πτώσης των κερδών της κατά 70% στα 845 εκατ. δολάρια, κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ωστόσο, σημαντικά κέρδη εμφανίζουν τίτλοι τραπεζών που κατέρρευσαν στη χθεσινή συνεδρίαση, όπως η Lehman Brothers (+8,4%), Merrill Lynch (+15%) και Bank of America (+6,5%).

Με τις αμερικανικές τράπεζες να κλυδωνίζονται από την πιστωτική κρίση, οι επενδυτές περιμένουν την απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας το βράδυ (21:15 ώρα Ελλάδας) για τα επιτόκια, με πολλούς αναλυτές να κάνουν λόγο για νέα μείωση επιτοκίων.

Η Fed της Νέας Υόρκης προχώρησε σε παρέμβαση με "ένεση ρευστότητας" στις αγορές χρήματος, ύψους 50 δισ. δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, σήμερα ανακοινώθηκε η πρώτη υποχώρηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή από τον Οκτώβριο του 2006. Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε κατά 0,1% τον Αύγουστο, λόγω και της υποχώρησης της πετρελαϊκής τιμής στο διάστημα αυτό. Άνοδο 0,2% εμφάνισε ο δομικός δείκτης, έναντι ανόδου 0,3% τον προηγούμενο μήνα.

Το πετρέλαιο συνεχίζει να υποχωρεί, με το συμβόλαιο στο NYMEX να κινείται κάτω και από τα 92 δολάρια το βαρέλι, δεχόμενο πλήγμα και από τα ενεργειακά συμβόλαια που φέρεται να είχε στην κατoχή της η Lehman Brothers.

O Dow Jones ενισχύεται 0,07% στις 10.925 μονάδες, έχοντας ανοίξει κάτω από τις 10.800 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί 0,05%, στις 2.178 μονάδες. Οριακή άνοδος 0,04% για τον S&P στις 1.193 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο εμφάνισε απώλειες 4,44% στις 5.176,1 μονάδες, με τον DAX 30 στη Φρανκφούρτη να χάνεια 3,67% στις 6.005,77 μονάδες. Ισχυρότατες απώλειες 4,45% για τον CAC 40 στο Παρίσι, στις 4.140,01 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v