Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείωση επιτοκίων εξετάζει σήμερα η Fed

Η κλιμάκωση της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης επανέφερε την προοπτική μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων στο προσκήνιο και ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν να αποφασίσει σήμερα η Fed χαλάρωση του κόστους δανεισμού.

Μείωση επιτοκίων εξετάζει σήμερα η Fed
Η κλιμάκωση της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης επανέφερε στο προσκήνιο την προοπτική μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων και ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν να αποφασιστεί ίσως και σήμερα χαλάρωση του κόστους δανεισμού.

Η πλειονότητα πάντως των οικονομολόγων εκτιμά ότι οι ρυθμιστές της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve θα αποφύγουν να μειώσουν τα επιτόκια στην τακτική συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη.

Οι ίδιοι οικονομολόγοι προβλέπουν, ωστόσο, ότι η Fed θα δηλώσει έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια σύντομα, εάν χρειαστεί να υπερασπιστεί την οικονομία από τη δραματική χρηματοοικονομική κρίση.

Η Fed έχει διατηρήσει το διατραπεζικό επιτόκιο overnight σταθερό στο 2% από τον Απρίλιο, για να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει από τη βαθιά στεγαστική κρίση και την κάθετη διολίσθηση του δανεισμού.

Η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί ότι η Fed θα προτιμήσει να επιλύσει τις τρέχουσες δυσκολίες με τις διευρυμένες επιχειρήσεις παροχής ρευστότητας που πραγματοποιεί ήδη, παρά να μειώσει τα επιτόκια.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα κανένας σχεδόν αναλυτής δεν περίμενε μείωση των επιτοκίων στη σημερινή συνεδρίαση.

Μετά την κατάρρευση της Lehman, οι προθεσμιακές αγορές έδειχναν πιθανότητα έως 92% να μειωθούν τα επιτόκια σήμερα Τρίτη, ενώ αυτή την ώρα τα futures των αμερικανικών επιτοκίων υπολογίζουν τις πιθανότητες για μείωση μέχρι το ποσοστό του 98%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v