Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι διεθνείς οίκοι υποβαθμίζουν AIG και WaMu

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της AIG προχώρησαν S&P και Moody's, θέτοντας εν αμφιβόλω τη μεταφορά 20 δισ. δολ. από τις θυγατρικές στον μητρικό όμιλο, ενώ η S&P υποβάθμισε σε "junk" την Washington Mutual.

Οι διεθνείς οίκοι υποβαθμίζουν AIG και WaMu
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της AIG προχώρησαν η S&P και η Moody's, θέτοντας εν αμφιβόλω τη διαδικασία μεταφοράς 20 δισ. δολαρίων από τις θυγατρικές εταιρίες στον μητρικό όμιλο.

H S&P υποβάθμισε τον όμιλο σε "Α-" από "ΑΑ-", τονίζοντας ότι "υπάρχει σαφής συνδυασμός μείωσης ευελιξίας στον όμιλο, ενώ οι επιπλέον εγγυήσεις τις οποίες έχει ανάγκη καθιστούν περισσότερο επισφαλή την πορεία του αλλά και το ενδεχόμενο υψηλών απωλειών εξαιτίας της έκθεσης στην αγορά στεγαστικών δανείων".

Παράλληλα, ο οίκος υποβάθμισε και την προσωρινή πιστοληπτική ικανότητα της AIG σε "Α-2" από "Α-1+", ενώ ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να θέτει την εταιρία "υπό στενή επιτήρηση", αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης.

Σε ό,τι αφορά τη Moody's, υποβαθμίζει την AIG σε "A2" από "Aa3", υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση ελήφθη "εξαιτίας της συνεχιζόμενης αποδυνάμωσης στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων και της επερχόμενης επίπτωσης στη ρευστότητα και στην κεφαλαιουχική επάρκεια του ομίλου".

Εν τω μεταξύ, η Standard & Poor's προχώρησε σε υποβάθμιση της Washington Mutual Inc σε επίπεδο "junk", λόγω φόβων για ζημίες εξαιτίας στεγαστικών χρεογράφων, προκαλώντας κάθετη διολίσθηση της μετοχής στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη, κατόπιν της πτώσης 27% στις κανονικές συναλλαγές.

Την περασμένη εβδομάδα είχαν υποβαθμίσει τον κορυφαίο οίκο αποταμιεύσεων και δανείων η Moody's Investors και η Fitch.

Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Δευτέρας (15/9) στην American International Group δόθηκε η δυνατότητα να αξιοποιήσει περιουσιακά στοιχεία θυγατρικών της, ύψους 20 δισ. δολαρίων, ως εγγύηση για την εξασφάλιση δανείων, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κ. David Paterson.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v