Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μαύρη Δευτέρα" στις διεθνείς αγορές

Οι δραματικές εξελίξεις στη Wall Street, με τη χρεοκοπία της Lehman και την πώληση της Merrill Lynch, προκαλούν σεισμικές δονήσεις στις αγορές. Ελεύθερη πτώση σε Ευρώπη, Ασία, αναδυόμενες, futures Wall και δολάριο.

Οι δραματικές εξελίξεις στις αμερικανικές τράπεζες, με τη χρεοκοπία της Lehman και την πώληση της Merrill Lynch, προκαλούν το χάος στις διεθνείς αγορές. Ελεύθερη πτώση σε Ευρώπη, Ασία, σε αναδυόμενες, futures Wall και σε δολάριο.

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος υφίσταται ακραίες πιέσεις, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αφομοιώσουν τις "τεκτονικές" μεταβολές που γίνονται στη Wall Street. Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 4%, ο DAX 3,5% και ο CAC 4,4%.

Μόνο μία μετοχή σημειώνει άνοδο στον λονδρέζικο δείκτη FTSE 100, η "αμυντική" British American Tobacco με κέρδη μόλις 0,2%.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο χαρακτηρισμός "Μαύρη Δευτέρα" είναι λίγος για το μέγεθος της σημερινής καταστροφής και μιλούν για μία "κατάμαυρη" ημέρα στην ιστορία των διεθνών αγορών.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με κάθετη πτώση, αν και οι αργίες στις κρίσιμες αγορές της Ιαπωνίας, της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ περιόρισαν τις ασιατικές πιέσεις.

Ισχυρότατες απώλειες καταγράφουν και οι αναδυόμενες αγορές. Το χρηματιστήριο της Τουρκίας υποχωρεί 4,6% και της Ρωσίας κατά 2,37%. Σημαντικές πιέσεις και για τις αγορές των χωρών της αν. Ευρώπης. Η Βουλγαρία υποχωρεί 3,2%, η Ουγγαρία 3,85%, η Πολωνία 2,53% και η Τσεχία 5,83%.

Η μετοχή της HBOS βυθίζεται 17,4% με τη μεγαλύτερη πτώση στη βρετανική αγορά. Η Barclays διολισθαίνει 10,1% και η Royal Bank of Scotland 8,9%. Η Deutsche Bank 4,7% και η Credit Agricole 9%, η UBS 1,9% και η Societe Generale 8%.

Εντονότατες είναι οι πιέσεις και στον ασφαλιστικό κλάδο, κατόπιν της ανακοίνωσης της AIG ότι θα προσφύγει για κεφάλαια στη Fed.

Η Friends Provident διολισθαίνει 11,4% και η Aviva 6,2%.

Η μετοχή της Goldman Sachs διολισθαίνει στις γερμανικές συναλλαγές 5,9%, της Bank of America 11% και της Citigroup 13%.

Οι προθεσμιακές αγορές στη Νέα Υόρκη κινούνται με κάθετη πτώση που ξεπερνά το 2% για τους βασικούς δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου και φτάνει στο 3,6% για τον δείκτη S&P.

Από το στατιστικό μέτωπο θα ανακοινωθούν σήμερα ο δείκτης NY Fed μεταποίησης Σεπτεμβρίου και βιομηχανικής παραγωγής Αυγούστου.

Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινώσουν τριμηνιαία αποτελέσματα η Goldman Sachs και η Morgan Stanley.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v