Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δραματικές εξελίξεις στις διεθνείς αγορές

Δραματική εικόνα επικρατεί στις διεθνείς αγορές, κατόπιν "τεκτονικών" μεταβολών στη Wall Street, με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers και την εξαγορά της Merrill Lynch από τη BofΑ. Βουτιά σε δολάριο και τα futures του S&P.

Έντονες πιέσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κατόπιν των δραματικών εξελίξεων στη Wall Street με την αίτηση χρεοκοπίας της Lehman Brothers, με την εξαγορά της Merrill Lynch από την Bank of America και με την προσφυγή της ασφαλιστικής AIG στη Fed για μεγάλη πιστωτική διευκόλυνση.

Οι απελπισμένες κινήσεις των πάλαι ποτέ κολοσσών στον "ναό του χρήματος" καταδεικνύουν την ένταση των επιπτώσεων της πιστωτικής κρίσης και τις "τεκτονικές" μεταβολές που προκαλεί στις διεθνείς αγορές.

Ο δείκτης FTSE διαμορφώνεται με πτώση 3,35% στις 5.235 μονάδες, ενώ ο DAX διολισθαίνει 3,3% στις 6.028 μονάδες και ο CAC 4,27% στις 4.127 μονάδες.

Η μετοχή της Goldman Sachs διολισθαίνει στις γερμανικές συναλλαγές 5,9%, της Bank of America 11% και της Citigroup 13%. Ο τίτλος της Barclays στο Λονδίνο κινείται 3,55% χαμηλότερα. Η UBS βυθίζεται 7,2% και η Societe Generale 5,8%.

Οι προθεσμιακές αγορές στη Νέα Υόρκη κινούνται με κάθετη πτώση που ξεπερνά το 2% για τους βασικούς δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου και φτάνει στο 3% για τον δείκτη S&P.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με κάθετη πτώση, αν και οι αργίες στις κρίσιμες αγορές της Ιαπωνίας, της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ οπωσδήποτε περιόρισαν τις ασιατικές πιέσεις.

Ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού διολίσθησε 1,5%, με τον ASX στην Αυστραλία να υποχωρεί 1,6%.

Εν τω μεταξύ, το δολάριο υφίσταται σοβαρές απώλειες κατόπιν των δραματικών εξελίξεων στις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, καταδεικνύοντας τους φόβους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα των ΗΠΑ και πυροδοτώντας φήμες για την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve, η οποία συνεδριάζει αύριο.

Το γεν σημειώνει τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη από το 2002 έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές το θεωρούν καταφύγιο, αν και οι όγκοι συναλλαγών είναι χαμηλοί εξαιτίας αργίας στην Ιαπωνία.

Το δολάριο διολίσθησε 2,3% στα 105,45 γεν. Το ευρώ ενισχύθηκε έως 1,7%, στο 1,4479 δολάρια στις ασιατικές συναλλαγές.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποιεί αύριο την τακτική συνεδρίαση Σεπτεμβρίου και οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες να υποχρεωθούν να παρέμβουν για να ηρεμήσουν τις αγορές.

Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι η Fed θα κρατήσει σταθερό το επιτόκιο του δολαρίου στο 2%, αλλά θεωρεί πως υπό τις τρέχουσες συνθήκες δεν είναι απίθανο να αποφασιστεί μείωση των επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v