Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Υποχωρούν οι ευρωαγορές, υπό την πίεση του τραπεζικού κλάδου λόγω των εξελίξεων Lehman. Συνεχίζεται η επενδυτική "έξοδος" από τη Ρωσία (-9%). Ανοδική αντίδραση των futures της Wall κατόπιν της χθεσινής "βουτιάς".

Υποχωρούν επί δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι τιμές των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι θα αυξηθούν οι πιστωτικές ζημίες των τραπεζών, ενώ και η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου αμαυρώνει τις προοπτικές κερδοφορίας ενεργοβόρων βιομηχανιών και επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται ανοδική αντίδραση στο άνοιγμα των βασικών δεικτών της Wall Street, κατόπιν της μεγάλης πτώσης της προηγούμενης συνεδρίασης. Δεν έχει προγραμματιστεί ανακοίνωση στατιστικών μεγεθών, αλλά αναμένεται να επιδράσει θετικά η ανακοίνωση της FedEx ότι η κερδοφορία της θα αποδειχτεί υψηλότερη των προβλέψεων.

Κατά τη διάρκεια της αμερικανικής συνεδρίασης αναμένεται επίσης να ανακοινώσει, μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία, τα αποτελέσματά της η Lehman Brothers. Η επενδυτική τράπεζα, το μέλλον της οποίας θεωρείται πλέον αμφίβολο εξαιτίας του πλήγματος από την πιστωτική κρίση, προβλέπεται να ανακοινώσει περαιτέρω απομειώσεις και ζημίες. Η μετοχή της Lehman διολίσθησε χθες έως 45%.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι πιέσεις είναι ιδιαίτερα έντονες στον τραπεζικό κλάδο και η μετοχή της Barclays υποχωρεί 2,8%, ενώ της UBS 2,6%.

Πιέσεις επικρατούν και στον αεροπορικό κλάδο κατόπιν της ανόδου των τιμών του πετρελαίου κατά 1 δολάριο και ο τίτλος της British Airways διολισθαίνει 2,4%, ενώ της Carnival 1,7%.

Η μετοχή της EasyJet διολισθαίνει 3,5% κατόπιν υποβάθμισής της από τη UBS.

Η μετοχή της βρετανικής ασφαλιστικής RSA υποχωρεί 3,8% κατόπιν υποβάθμισης από την JP Morgan και τη Royal Bank of Scotland.

Η επενδυτική "έξοδος" συνεχίζεται εν τω μεταξύ στο ρωσικό χρηματιστήριο, που διολισθαίνει στα χαμηλότερα επίπεδα δύο ετών εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των γεωπολιτικών εντάσεων.

Ο δείκτης Micex που αποτιμάται σε ρούβλια διολισθαίνει 9,1%, ενώ ο RTS (δολάρια) υποχωρεί 7,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v