Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πάρτι" στις ευρωαγορές χάρη σε Freddie - Fannie

Η δραστική παρέμβαση του υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ στην υπόθεση Freddie Mac και Fannie Mae πυροδοτεί θεαματικά ράλι τιμών σε Ευρώπη και Ασία, με τις μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων να βρίσκονται στο επίκεντρο των αγορών.

Η δραστική παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στην υπόθεση Freddie Mac και Fannie Mae πυροδοτεί έντονη ανοδική αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κατόπιν θεαματικού «ράλι» τιμών στις ασιατικές αγορές.

Οι τίτλοι των χρηματοοικονομικών ομίλων σημειώνουν ισχυρή άνοδο κατόπιν της απόφασης του αμερικανικού υπουργείου να αναλάβει υπό την προστασία του τις δύο υπηρεσίες στεγαστικής πίστης Freddie Mac και Fannie Mae, οι οποίες έχουν υποστεί έντονα πλήγματα από την κρίση στην αγορά ακινήτων.

Σε πραγματικό ράλι «επιδίδεται» η μετοχή της UBS, καθώς ενισχύεται υψηλότερα του 10%, με δεδομένο ότι η ελβετική τράπεζα είναι ο όμιλος που έχει δεχτεί τα ισχυρότερα πλήγματα από το subprime και ενδεχομένως η διάσωση των Freddie - Fannie θα βοηθήσει και αυτόν να ανακάμψει.

Οι τραπεζικές μετοχές, άλλωστε, είναι αυτές που βρίσκονται στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος των επενδυτών, με την HSBC να ενισχύεται 4,4%, την Deutsche Bank να σημειώνει κέρδη 5,6%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ιαπωνική Mizuho Financial (το «ασιατικό αντίστοιχο» της UBS) κατέγραψε κέρδη 12%.

Ανοδική κίνηση και για τις μετοχές αμερικανικών χρηματοοικονομικών ομίλων που διαπραγματεύονται στην Ευρώπη, με τη Citigroup (στη γερμανική αγορά) να ενισχύεται 5,7% και την JP Morgan Chase να σημειώνει κέρδη 3,5%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών αποτελεί την «αρχή της λύσης» των προβλημάτων εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης.

Σημαντικά κέρδη αποκομίζουν και οι πετρελαϊκές μετοχές, κατόπιν της μεγάλης αύξησης των τιμών του πετρελαίου, καθώς ο τυφώνας Άικ πλησιάζει εγκαταστάσεις πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο δείκτης FTSE αντιδρά με εκτίναξη 2,52% στις 5.372 μονάδες, ο DAX 2,45% στις 6.277 μονάδες, ενώ ο CAC 2,38%. 

Στις ασιατικές συναλλαγές, ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού εξασφάλισε κέρδη 4%, ενώ ο Nikkei στο Τόκιο ενισχύθηκε 3,5%.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο, που δεν «πρόλαβε» την είδηση, σημείωσε μικτό κλείσιμο. Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 0,29% και ο Nasdaq 0,14%, ενώ ο S&P 0,44% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v