Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες "βουτιές" στις ευρωαγορές -"Μάτωσε" η Ασία

Συνεχίζονται έντονες οι πιέσεις στις ευρωαγορές μετά το "αιματοκύλισμα" σε Wall και Ασία, καθώς αυξάνονται οι φόβοι οικονομικής ύφεσης. Σοβαρές απώλειες σε εμπορεύματα, τράπεζες και λιανικό εμπόριο.

Συνεχίζονται έντονες οι πιέσεις στις ευρωαγορές μετά το "αιματοκύλισμα" σε Wall και Ασία, καθώς αυξάνονται οι φόβοι οικονομικής ύφεσης.

Οι απώλειες είναι αισθητές στους κλάδους εμπορευμάτων κατόπιν της διολίσθησης των τιμών πετρελαίου, μετάλλων και αγροτικών προϊόντων καθώς και στο λιανικό εμπόριο εξαιτίας των φόβων έντονης μείωσης της κατανάλωσης στον πλανήτη.

Η πτώση για τον τραπεζικό κλάδο επιδεινώνεται κατόπιν της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα στον μηχανισμό χρηματοδότησης των χρηματοοικονομικών οίκων.

Το Bloomberg εκτιμά ότι από τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν εξανεμιστεί 15 τρισ. δολάρια μετά το ζενίθ του Οκτωβρίου 2007.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI, με πτώση 0,6%, κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο 2006.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,56% στις 5.278 μονάδες, ο DAX 1,65% στις 6.175 μονάδες και ο CAC 1,75% στις 4.233 μονάδες.

Η STMicroelectronics διολισθαίνει 2,4% μετά τη σύσταση της UBS για πώληση της μετοχής και την υποβάθμιση της πρόβλεψης παγκόσμιων πωλήσεων του κλάδου κατά 50%.

Η Barclays βυθίζεται 2,2% και η Merrill Lynch 2% στις γερμανικές συναλλαγές, κατόπιν της σύστασης της Goldman Sachs για πώληση των μετοχών της Merrill ενόψει περαιτέρω απομειώσεων.

Η J Sainsbury υποχωρεί 2,8% μετά την υποβάθμιση της σύστασης της Deutsche Bank για τη μετοχή της.

Στο αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών συμβάλλει η προοπτική να ανακοινωθεί το απόγευμα στις ΗΠΑ νέα μείωση των θέσεων εργασίας, κατά 75 χιλιάδες.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια υπέστησαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία διολίσθηση σε έναν χρόνο. Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο υποχώρησε 2,79% και ο Hang Seng πάνω από 3% στη συνεδρίαση.

Η αμερικανική αγορά υπέστη βαριές απώλειες χθες, με τον Dow Jones να υποχωρεί 2,99% και τον Nasdaq 3,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v