Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση ευρωαγορών ελέω πετρελαίου και Ospraie

Η πτώση των κλάδων εμπορευμάτων εξαιτίας της διολίσθησης του πετρελαίου και νέες τραπεζικές πιέσεις κατόπιν της κατάρρευσης του hedge fund Ospraie, ωθούν χαμηλότερα τις τιμές των ευραγορών.

Πτωτικά κινούνται οι ευρωαγορές στο μοτίβο Wall και Ασίας, καθώς η διολίσθηση του πετρελαίου απειλεί την κερδοφορία των εταιριών εμπορευμάτων, που προσέφεραν στήριξη κατά τη διάρκεια της κρίσης και ο τραπεζικός κλάδος πιέζεται από την κατάρρευση του hedge fund Ospraie.

Η Barclays διολισθαίνει 2,8% κατόπιν αρνητικής έκθεσης της Royal Bank of Scotland που υποβαθμίζει τη μετοχή της.

Η μετοχή της Lehman Brothers υποχωρεί 2,9% στις συναλλαγές στη Φρανκφούρτη, κατόπιν της κατάρρευσης του μεγαλύτερου κεφαλαίου της Ospraie Fund, στην οποία η χρηματιστηριακή κατέχει μερίδιο 20%.

Η βρετανική στεγαστική τράπεζα HBOS υποχωρεί 4,4% και η βελγική Fortis 1,5%.

Η Vodafone διολισθαίνει 2,4% κατόπιν υποβάθμιση της σύστασης της Credit Suisse σε «ουδέτερη.»

Οι –ιδιαίτερα δεικτοβαρείς σε ορισμένα χρηματιστήρια όπως του Λονδίνου- ενεργειακές μετοχές υποχωρούν αισθητά χαμηλότερα κατόπιν της διολίσθησης των τιμών του «μαύρου χρυσού» κάτω από 110 δολάρια και της πτώσης των τιμών των εμπορευμάτων εν γένει σε πολύμηνα χαμηλά.

Η πτώση των τιμών εμπορευμάτων δημιουργεί ανησυχίες για τα επίπεδα της παγκόσμιας ζήτησης.

Στον αντίποδα πάντως, στήριξη προσφέρουν οι ενεργοβόροι κλάδοι, και ειδικά οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι αεροπορικές εταιρίες και οι επιχειρήσεις χημικών, χάρη στη μείωση του κόστους πρώτων υλών, καθώς και οι τομείς λιανικών πωλήσεων αφού η πτώση των τιμών πετρελαίου δημιουργεί συνθήκες υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,14% στις 5.556 μονάδες, ο DAX 0,73% στις 6.470 μονάδες και ο CAC 0,96%.

Μικτή εικόνα είχαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον δείκτη MSCI Ασίας – Ειρηνικού, να υποχωρεί σε χαμηλό 2ετίας κάτω από την πίεση δεικτοβαρών ενεργειακών επιχειρήσεων αλλά τον Nikkei στο Τόκιο να ενισχύεται 0,6%.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο έκλεισε με ήπιες απώλειες, της τάξης του 0,23% για τον Dow Jones και 0,41% για τον S&P.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v