Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση ευρωαγορών με το βλέμμα στο πετρέλαιο

Αισθητές πιέσεις επικρατούν στις ευρωαγορές, εν αναμονή των εξελίξεων στις πετρελαϊκές αγορές καθώς μαίνεται ο τυφώνας Γκουστάβ. Κλειστή θα παραμείνει η Wall Street για την αργία Labor Day.

Αισθητές πιέσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές, εν αναμονή των εξελίξεων στις πετρελαϊκές αγορές καθώς ο τυφώνας Γκουστάβ προσεγγίζει τις αμερικανικές ακτές. Το αμερικανικό χρηματιστήριο θα παραμείνει σήμερα κλειστό για την αργία της Ημέρας Εργασίας (Labor Day).

Η επαναφορά των τιμών του πετρελαίου σε ανοδική πορεία απειλεί τα εταιρικά κέρδη και ασκεί έντονες πιέσεις σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις, όπως οι αεροπορικές εταιρίες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη των εταιριών του Stoxx 600 θα υποχωρήσουν 2,1% το 2008.

Η Air France-KLM υποχωρεί 1% ενώ νωρίτερα η Korean Air διολίσθησε 13%.

Η GDF Suez ενισχύεται 1,2% κατόπιν της ανακοίνωσης αύξησης κερδών α΄εξαμήνου 14%.

Η Allianz κερδίζει 0,6% μετά την συμφωνία πώλησης της Dresdner Bank στην Commerzbank (-6,3%).

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,66% στις 5.599 μονάδες, ο DAX 0,69% στις 6.378 μονάδες και ο CAC 0,66% στις 4.453 μονάδες.

Τις υψηλότερες απώλειες δύο εβδομάδων σημείωσαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, με έντονες πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο, στον απόηχο της διολίσθησης της Wall Street εξαιτίας της Dell, που προειδοποίησε ότι παρατηρείται επιβράδυνση των τεχνολογικών δαπανών στις επιχειρήσεις σε όλο τον πλανήτη.

Ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού υποχώρησε 1,7% ενώ ο Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με πτώση 1,4% και ο CSI 300 στη Σαγκάη 2,5%.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο έκλεισε την Παρασκευή με πτώση εξαιτίας της Dell. Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,46%, ο Nasdaq 1,83% και ο S&P 1,37%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v