Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ράλι στη Wall έμεινε από…πετρέλαιο

Με ήπιες απώλειες έκλεισε η αμερικανική αγορά, καθώς οι πιέσεις σε μετοχές ενέργειας και τεχνολογίας αντιστάθμισαν τη θετική επιρροή της «βουτιάς» του πετρελαίου στα 110 δολάρια. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Με ήπιες απώλειες έκλεισε η αμερικανική αγορά, καθώς οι πιέσεις σε μετοχές ενέργειας και τεχνολογίας αντιστάθμισαν τη θετική επιρροή της «βουτιάς» του πετρελαίου στα 110 δολάρια.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 11.516,92 μονάδες με απώλειες 0,23%, διαγράφοντας τα πρωινά κέρδη, τα οποία πλησίαζαν τις 250 μονάδες. Πτωτικά κινήθηκε και ο Nasdaq, εμφανίζοντας απώλειες 0,77%, στις 2.349,24 μονάδες. Πτώση 0,41% για τον S&P 500, στις 1.277,57 μονάδες.

«Το πετρέλαιο υποχωρεί καθώς ο τυφώνας Gustav δεν προκάλεσε μεγάλες ζημιές, αλλά υποχωρεί επίσης και λόγω της παγκόσμιας επιβράδυνσης, που δεν είναι ιδανική για μετοχές και εταιρικά κέρδη», σχολίαζε νωρίτερα ο Robert Pavlik της Oaktree Asset Management προσπαθώντας να εξηγήσει τη σημερινή κίνηση της αγοράς.

Η βουτιά της πετρελαϊκής τιμής κυριάρχησε στην επενδυτική ατζέντα, καθώς το ανώδυνο πέρασμα του τυφώνα Gustav από τις ευαίσθητες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Κόλπου, που στήριξε την τιμή του «μαύρου χρυσού» τις προηγούμενες ημέρες, προκάλεσε κατάρρευση της πετρελαϊκής τιμής. Ειδικότερα, το πετρέλαιο έκλεισε τελικώς στα 110 δολάρια με σημαντικές απώλειες, έχοντας ενδοσυνεδριακά φτάσει έως και τα 105,46 δολάρια το βαρέλι.

Την αγορά συμπαρέσυραν οι ισχυρές πιέσεις στις ενεργειακές μετοχές, με τον σχετικό δείκτη S&P να υποχωρεί 5,7%, αλλά και οι σημαντικές πιέσεις σε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Dell και η eBay.

Κέρδη εμφάνισαν οι …άμεσα ενδιαφερόμενοι από την πτώση του πετρελαίου, ήτοι οι αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες επιβαρύνονται ιδιαίτερα από το κόστος των καυσίμων. Κέρδη 10% περίπου εμφάνισαν Delta Airlines και American Airlines.

Παράλληλα, επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και στους τραπεζικούς τίτλους, μετά από ανακοίνωση της Korea Development Bank για συζητήσεις περί επένδυσης στη Lehman Brothers, σε μια εξέλιξη που διασκεδάζει τις ανησυχίες για «λουκέτο» στην επενδυτική τράπεζα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sunday Telegraph, μια πιθανή ολοκλήρωση του deal θα σημάνει επιπλέον κεφάλαια 6 δισ. ευρώ για την τράπεζα, η μετοχή της οποίας ενισχύεται κατά 7% στο άνοιγμα.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ έκλεισε με απώλειες 1,41%, στα 10,49 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 2,84%, στα 9,06 δολάρια. Πτώση 3,14% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 24,08 δολάρια.

Νωρίτερα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με κέρδη 0,32% στις 5.620,7 μονάδες, ενώ ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 1,51% στις 6.518,47 μονάδες. Κέρδη 1,5% στις 4.539,07 μονάδες για τον CAC 40 στο Παρίσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v