Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέλαση «αρκούδων» στη Wall Street

Βαριές απώλειες υπέστη η αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 344 μονάδες, καθώς κυριάρχησαν οι ανησυχίες για την οικονομική επιβράδυνση σε ΗΠΑ και Ευρώπη. «Βουτιά» στις ευρωαγορές.

Βαριές απώλειες υπέστη η αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 344 μονάδες, καθώς κυριάρχησαν οι ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 11.188,23 μονάδες με πτώση 2,99% ή 344 μονάδων, ενώ ο Nasdaq εμφάνισε απώλειες 3,2%, στις 2.259,04 μονάδες. Πτώση 2,99% για τον S&P 500, στις 1.236,83 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones οι 28 έκλεισαν με απώλειες, με παραδοσιακά blue chips όπως η Caterpillar να εμφανίζουν ισχυρές απώλειες.

Στη σημερινή συνεδρίαση, οι ισχνές (προσχολικές) πωλήσεις των εταιριών λιανικού εμπορίου αλλά και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας ενέτειναν τις ανησυχίες των επενδυτών για οικονομική επιβράδυνση.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα εμφάνισαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων, παραμένοντας σε επίπεδα άνω των 400.000 αιτήσεων, που παραπέμπουν σε οικονομική ύφεση.

Παράλληλα, η έκθεση ADP για την αγορά εργασίας δείχνει ότι οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ –που ανακοινώνονται την Παρασκευή- υποχώρησαν κατά 13.000 τον Αύγουστο.

Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο τέθηκαν και τα σχόλια του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανάπτυξη της ευρωζώνης, τα οποία έστειλαν το ευρώ σε χαμηλά έτους έναντι του δολαρίου.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Ζαν Κλωντ Τρισέ, υπογράμμισε τον προβληματισμό του για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, με την τράπεζα να μειώνει τις προβλέψεις της, δίνοντας πλέον "εύρος" 0,6-1,8% για την ανάπτυξη του 2009.

"Ο πρόεδρος της ΕΚΤ διατήρησε τον επιθετικό του τόνο για τον πληθωρισμό, αλλά οι αγορές επικεντρώνονται στην υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη", σημειώνει ο Ashraf Laidi της CMC Markets, τονίζοντας ότι πλέον ενισχύονται οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων στην ευρωζώνη από το β' εξάμηνο του 2009.

Εν τω μεταξύ, το πετρέλαιο συνέχισε την πτωτική του τροχιά, υποχωρώντας σε χαμηλά πέντε μηνών, στα 107,89 δολάρια το βαρέλι.

Από τις εταιρίες λιανικού εμπορίου που ανακοίνωσαν στοιχεία πωλήσεων Αυγούστου, οι αναλυτές ξεχωρίζουν τις εταιρίες εκπτώσεων (discounters), σημαντική ένδειξη για την οικονομική κατάσταση του αμερικανού καταναλωτή.

Η Wal Mart, η μεγαλύτερη εταιρία λιανικού εμπορίου στον κόσμο, ανακοίνωσε αύξηση 3% στις πωλήσεις Αυγούστου, με τη μετοχή της να αντιδρά οριακά θετικά.

Πιέσεις στον τίτλο της Toll Brothers μετά την ανακοίνωση ζημιών 29 εκατ. δολαρίων στο γ’ τρίμηνο και μείωσης των εσόδων κατά 34%.

Ισχυρές απώλειες 5,5% εμφάνισε ο τίτλος της American Express μετά τη μείωση της τιμής-στόχου από τη Lehman Brothers, ενώ συνεχίστηκε ο γύρος πιέσεων σε τραπεζικές μετοχές όπως η Merrill Lynch (-7,4%) και η Lehman Brothers (-10%).

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε 2,39% στα 10,22 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έχασε 5,7%, στα 8,61 δολάρια. Πτώση 1,82% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 23,68 δολάρια.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 2,5% στις 5.362,1 μονάδες, με τον DAX 30 στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί κατά 2,91% στις 6.279,57 μονάδες και τον CAC 40 στο Παρίσι να χάνει 3,22% στις 4.304,01 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v