Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη δίνη έντονων πιέσεων η Wall Street

Ισχυρότατες απώλειες καταγράφει η αμερικανική αγορά, με τις πωλήσεις των εταιριών λιανικού εμπορίου αλλά και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας να ενισχύουν τις ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση. "Βουτιά" στις ευρωαγορές.

Ισχυρότατες απώλειες καταγράφει η αμερικανική αγορά, με τις πωλήσεις των εταιριών λιανικού εμπορίου αλλά και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας να ενισχύουν τις ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση. 

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η αμερικανική αγορά ακολούθησε μάλλον σταθεροποιητική κίνηση, με τον Dow να κλείνει σε οριακά θετικό έδαφος.

Σήμερα ωστόσο, τα στοιχεία από την αγορά εργασίας αλλά και οι ισχνές (προσχολικές) πωλήσεις των μεγάλων εταιριών λιανικού εμπορίου προβληματίζουν τους επενδυτές.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα εμφάνισαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων, παραμένοντας σε επίπεδα άνω των 400.000 αιτήσεων, που παραπέμπουν σε οικονομική ύφεση.

Παράλληλα, η έκθεση ADP για την αγορά εργασίας δείχνει ότι οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ –που ανακοινώνονται την Παρασκευή- υποχώρησαν κατά 13.000 τον Αύγουστο.

Εν τω μεταξύ, το πετρέλαιο συνεχίζει να κινείται πτωτικά, υποχωρώντας στα 107,2 δολάρια το βαρέλι παρά την μείωση στα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ.

Παράλληλα, σε επίπεδα που παραπέμπουν σε ανάπτυξη πέρασε ο δείκτης υπηρεσιών του ινστιτούτου ISM για τον Αύγουστο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 50,6 ενώ οι αναλυτές περίμεναν σταθεροποίηση στο 49,5, όπως τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι κάθε ένδειξη πάνω από το 50 υποδηλώνει ανάπτυξη για τον κλάδο.

Από τις εταιρίες λιανικού εμπορίου που ανακοίνωσαν στοιχεία πωλήσεων Αυγούστου, οι αναλυτές ξεχωρίζουν τις εταιρίες εκπτώσεων (discounters), σημαντική ένδειξη για την οικονομική κατάσταση του αμερικανού καταναλωτή.

Η Wal Mart, η μεγαλύτερη εταιρία λιανικού εμπορίου στον κόσμο, ανακοίνωσε αύξηση 3% στις πωλήσεις Αυγούστου.

Πιέσεις στον τίτλο της Toll Brothers μετά την ανακοίνωση ζημιών 29 εκατ. δολαρίων στο γ’ τρίμηνο και μείωσης των εσόδων κατά 34%.

Ισχυρές απώλειες 5,5% εμφανίζει ο τίτλος της American Express μετά τη μείωση της τιμής-στόχου από τη Lehman Brothers.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 11.245 μονάδες με πτώση 2,49% ή 283 μονάδων, ενώ ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 2,6%, στις 2.273 μονάδες. Πτώση 2,47% για τον S&P 500, στις 1.243 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 2,5% στις 5.362,1 μονάδες, με τον DAX 30 στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί κατά 2,91% στις 6.279,57 μονάδες και τον CAC 40 στο Παρίσι να χάνει 3,22% στις 4.304,01 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v