Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κράτησαν τα κέρδη τους Dow Jones και S&P

Μικτό ήταν το κλείσιμο της Wall Street παρά τα αρνητικά στοιχεία για την αγορά εργασίας, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν τις «ευκαιρίες» από την χθεσινή ισχυρή πτώση. Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές.

Μικτό ήταν το κλείσιμο της Wall Street παρά τα αρνητικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν τις «ευκαιρίες» που προέκυψαν από την χθεσινή ισχυρή πτώση.

Ειδικότερα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με την αγορά να δέχεται πιέσεις λόγω της υποχώρησης που εμφάνισαν τον Αύγουστο για όγδοο συνεχόμενο μήνα οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά και την εκτίναξη της ανεργίας κοντά στο υψηλό πενταετίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πριν την έναρξη της συνεδρίασης τον Αύγουστο η αμερικανική οικονομία παρήγαγε 84.000 λιγότερες θέσεις εργασίας, έναντι εκτιμήσεvn για μείωσή τους κατά 75.000, ενώ τον ίδιο μήνα η ανεργία εκτινάχθηκε στο 6,1% αντί προβλέψεωn για διαμόρφωσή της στο 5,7%.

Η εξέλιξη αυτή μείωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον καθώς επιβεβαίωσε τους φόβους για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, ωστόσο η διάθεση αρκετών επενδυτών να αναζητήσουν τις «ευκαιρίες» που προέκυψαν από την χθεσινή ισχυρή πτώση της αγοράς βοήθησε τους βασικούς δείκτες να περιορίσουν τις απώλειές τους.

Έτσι, ο Dow Jones ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις 11.220,96 μονάδες, με κέρδη 0,29%, περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 2,8%.

Ο Nasdaq, αν και βρέθηκε πρόσκαιρα σε θετικό έδαφος έκλεισε τελικά στις 2.255,88 μονάδες, με απώλειες 0,14% για την ημέρα, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι απώλειές του σε εβδομαδιαία βάση να ανέλθουν στο 4,7%.

Όσον αφορά στον S&P 500 κινήθηκε 0,44% υψηλότερα σήμερα, κλείνοντας την συνεδρίαση στις 1.242,31 μονάδες, με αποτέλεσμα να περιορίσει τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 3,1%.

Από πλευράς συναλλαγών στο NYSE άλλαξαν χέρια συνολικά 910 εκατ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 7 προς 9. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τίτλοι των Bank Of America, Citigroup, Freddie Mac, Fannie Mae και Wachovia Corp.

Στον Nasdaq ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,88 δισ. τεμάχια, με την αναλογία πτωτικών – ανοδικών τίτλων να κυμαίνεται στο 4 προς 3. Τις υψηλότερες συναλλαγές εμφάνισαν οι τίτλοι των PowerShares QQQ, Microsoft, Intel, SanDisk και Oracle.

Από τις επιμέρους μετοχές, ανοδικά έκλεισαν οι περισσότερες μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, καθώς και αρκετοί τίτλοι τεχνολογικών επιχειρήσεων.

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε ο τίτλος της SanDisk, μετά την ανακοίνωση της Samsung Electronic, η οποία επίσης έκλεισε με άνοδο, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση εξαγοράς της πρώτης.

Με σημαντική άνοδο έκλεισαν επίσης οι μετοχές των καπνοβιομηχανιών Altria Group και UST, μετά το δημοσίευμα των New York Times, ότι η Altria βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά της UST για περισσότερα από 10 δισ. δολάρια.

Ενισχυμένη ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση και η μετοχή της Merrill Lynch, παρά την υποβάθμιση της σύστασής της σε “sell” από “neutral” στην οποία προχώρησε η Goldman Sachs.

Στον αντίποδα, «βουτιά» κατέγραψε ο τίτλος της Nokia, καθώς η εταιρία μείωσε τις προβλέψεις της για το μερίδιο αγοράς της στο τρίτο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, πτωτικά κινήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η πετρελαϊκή τιμή, με τα συμβόλαια στο Light crude oil να τερματίζουν το floor session στα 106,45 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας απώλειες -1,3%, και την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στην υπεράσπιση της στήριξης στην περιοχή των 105,50 δολαρίων, η οποία μετά την καταγραφή του ενδοσυνεδριακού χαμηλού στα 105,13 δολάρια δοκιμάστηκε αρκετές φορές και κράτησε τελικά στο κλείσιμο.

Όσον αφορά τέλος, στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές οι πιέσεις που επικράτησαν από την αρχή της ημέρας εντάθηκαν μετά την ανακοίνωση των αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να ολοκληρώσουν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με ισχυρές απώλειες.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 2,26%, στις 5.240,70 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε κατά 2,42%, στις 6.127,44 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε 2,49% χαμηλότερα, στις 4.196,66 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v