Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες πιέσεις στη Wall Street

Ήπιες πιέσεις δέχεται η Wall Street, καθώς τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους φόβους για οικονομική επιβράδυνση. Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές.

Ήπιες πιέσεις δέχεται η αμερικανική αγορά, καθώς τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους φόβους για οικονομική επιβράδυνση.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίαση, οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Αύγουστο για όγδοο συνεχόμενο μήνα και μάλιστα μειώθηκαν κατά 84.000, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν μείωσή τους κατά 75.000.

Το ίδιο διάστημα η ανεργία εκτινάχθηκε στο 6,1%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας, έναντι προβλέψεων για διατήρησή της στο 5,7% που ήταν τον Ιούλιο.

Εξέλιξη που ενισχύει ακόμη περισσότερο τους φόβους αναλυτών για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Ενδεικτική είναι η εκτίμηση του επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της ChannelCapitalResearch.com Doug Roberts, ο οποίος σημειώνει ότι ο υφιστάμενος πτωτικός κύκλος είναι ηπιότερος αλλά μεγαλύτερης διάρκειας σε σχέση με τους προηγούμενους.

Παρά το έντονα αρνητικό κλίμα ωστόσο, οι πιέσεις που δέχεται η αγορά είναι ελεγχόμενες καθώς η χθεσινή «βουτιά» των βασικών δεικτών ωθεί μερίδα επενδυτών να αναζητήσει πιθανές αγοραστικές ευκαιρίες.

Έτσι, αυτήν την ώρα ο Dow Jones κινείται στις 11.190,27 μονάδες, καταγράφοντας οριακή άνοδο 0,02%, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,11% και διαμορφώνεται στις 1.235,42 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται στις 2.253,78 μονάδες, με πτώση 0,23%.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, ισχυρές απώλειες καταγράφει ο τίτλος της Nokia, μετά την χαμηλότερη πρόβλεψη που διατύπωσε η εταιρία για το μερίδιο αγοράς της στο τρίτο τρίμηνο.

Σημαντικές πιέσεις δέχεται επίσης η μετοχή της Merrill Lynch, μετά την κίνηση της Goldman Sachs να υποβαθμίσει τη σύσταση για τον τίτλο σε “sell” από “neutral”.

Στον αντίποδα, ισχυρή άνοδο καταγράφει ο τίτλος της SanDisk, μετά την ανακοίνωση της Samsung Electronics ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση για την εξαγορά της πρώτης.

Εν τω μεταξύ, με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές, οι οποίες κινήθηκαν έντονα πτωτικά μετά τα αρνητικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,26% και έκλεισε στις 5.240,70 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε πτώση 2,42% και διαμορφώθηκε στις 6.127,44 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 2,49% χαμηλότερα και ολοκλήρωσε στις 4.196,66 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v