Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο -20% ο MSCI World από την αρχή του έτους

Συνεχίζεται η διολίσθηση στα διεθνή χρηματιστήρια και ο παγκόσμιος δείκτης MSCI συμπληρώνει τη χειρότερη εβδομάδα (-5,6%) από το 2002. Πτώση στα futures Wall.

Συνεχίζεται η διολίσθηση στα διεθνή χρηματιστήρια και ο παγκόσμιος δείκτης MSCI συμπληρώνει τη χειρότερη εβδομάδα (-5,6%) από το 2002. Η πτώση του παγκόσμιου χρηματιστηριακού βαρόμετρου από τις αρχές του 2008 ανέρχεται στο 20%.

Οι πιέσεις παραμένουν έντονες σε τράπεζες και εμπορεύματα, ενώ σοβαρές απώλειες σημειώνουν και κλάδοι του λιανικού εμπορίου, όπως η τεχνολογία, καθώς κλιμακώνονται οι ενδείξεις οικονομικής ύφεσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ανακοίνωση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, το απόγευμα, που αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη δυσμενή κατάσταση στην αμερικανική αγορά εργασίας. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει νέα μείωση των θέσεων εργασίας τον Ιούλιο, κατά 75 χιλιάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,2% στις 5.297 μονάδες, ο DAX 1,37% στις 6.193 μονάδες και ο CAC 1,27% στις 4.243 μονάδες.

Η πτώση για τον τραπεζικό κλάδο επιδεινώνεται κατόπιν της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα στον μηχανισμό χρηματοδότησης των χρηματοοικονομικών οίκων.

Η Barclays βυθίζεται 2,2% και η Merrill Lynch 4% στις γερμανικές συναλλαγές, κατόπιν της σύστασης της Goldman Sachs για πώληση των μετοχών της Merrill ενόψει περαιτέρω απομειώσεων.

Η STMicroelectronics διολισθαίνει 3% μετά τη σύσταση της UBS για πώληση της μετοχής και την υποβάθμιση της πρόβλεψης παγκόσμιων πωλήσεων του κλάδου 50%. Η ASML υποχωρεί 1,9% και η Infineon 1,3%.

Η J Sainsbury υποχωρεί 2,8% μετά την υποβάθμιση της σύστασης της Deutsche Bank για τη μετοχή της.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια υπέστησαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία διολίσθηση σε έναν χρόνο. Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο υποχώρησε 2,79% και ο Hang Seng πάνω από 3% στη συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v