Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 2ετίας ο δείκτης MSCI World

Οι ανησυχίες για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα πιέζουν τον MSCI World σε χαμηλό 2ετίας, με την αναρρίχηση του δολαρίου να συγκεντρώνει τα βλέμματα. Έντονες πιέσεις στα futures της Wall.

Οι ανησυχίες για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα πιέζουν τα διεθνή χρηματιστήρια στα χαμηλότερα επίπεδα 2 ετών και πλέον, με την αναρρίχηση του δολαρίου να συγκεντρώνει τα βλέμματα.

Η ισχύς του δολαρίου και οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της διεθνούς ζήτησης ασκούν πιέσεις στις αγορές πετρελαίου, μετάλλων και αγροτικών εμπορευμάτων, που με τη σειρά τους ωθούν χαμηλότερα τις μετοχές εμπορευμάτων.

Έντονες παραμένουν οι πιέσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Lehman Brothers για ζημίες σχεδόν 4 δισ. δολ. στο γ΄ τρίμηνο.

Οι ανησυχίες για την οικονομία και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα ωθούν τους Αμερικανούς επενδυτές σε διατήρηση κεφαλαίων στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα την άνοδο του δολαρίου και τις πιέσεις στα πιο ριψοκίνδυνα ενεργητικά.

Το αμερικανικό νόμισμα κινείται σε υψηλό έτους στο 1,39 δολ. ανά ευρώ. Οι ανησυχίες για την οικονομία της ευρωζώνης ωθούν χαμηλότερα το ευρώ, που διαμορφώνεται σε χαμηλό 22 μηνών έναντι του γεν.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI υποχωρεί 0,8% και διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2006.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1% στις 5.312 μονάδες, ο DAX 1,19% στις 6.136 μονάδες και ο CAC 0,96% στις 4.242 μονάδες.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις υφίσταται ο βρετανικός κλάδος λιανικού εμπορίου, κατόπιν της ανακοίνωσης της Home Retail (-5%), που λειτουργεί την αλυσίδα Argos, για μειωμένες πωλήσεις.

Με σημαντικές απώλειες κινούνται και οι τραπεζικοί τίτλοι Allied Irish Banks (-1,2%) και Bank of Ireland (-3,1%) κατόπιν της σύστασης της Dresdner Kleinwort για πώληση των μετοχών τους.

Η BG Group, στον αντίποδα, ενισχύεται 3,8% κατόπιν νέας ανακάλυψης πετρελαϊκού κοιτάσματος στη Βραζιλία.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται έντονα πτωτικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, με απώλειες κοντά στο 1% για τους βασικούς δείκτες.

Στις προγραμματισμένες ανακοινώσεις της ημέρας περιλαμβάνονται τα εβδομαδιαία μεγέθη για τα επιδόματα ανεργίας και τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v