Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκράτηση πτώσης ευρωαγορών εν αναμονή Fed

Περιορίζεται η «αιμορραγία» το μεσημέρι στις ευρωαγορές και τα futures προοιωνίζονται προσπάθεια ανάκαμψης στην Wall, με τις ελπίδες στραμμένες στην πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων σήμερα από την Fed.

Συνεχίζεται η επενδυτική «έξοδος» από τα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά πάντως η «αιμορραγία» περιορίζεται το μεσημέρι στις ευρωαγορές και οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται προσπάθεια ανάκαμψης στην Wall Street, με τις ελπίδες στραμμένες στην πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων σήμερα από την Federal Reserve.

Κατόπιν της χθεσινής δραματικής διολίσθησης στα διεθνή χρηματιστήρια, οι ασιατικες αγορές υπέστησαν κατακόρυφη πτώση που ξεπέρασε το 5% για τον Nikkei στο Τόκιο (ο δείκτης δεν λειτούργησε χθες λόγω αργίας.)

Οι ρευστοποιήσεις συνεχίστηκαν στις ευρωαγορές, οι απώλειες των οποίων πλησίασαν το 2% στην πρωινή συνεδρίαση, αλλά το μεσημέρι η πτώση περιορίζεται και ο δείκτης DAX υποχωρεί 1,08% στις 5.996 μονάδες και ο CAC 0,65% στις 4.142 μονάδες.

Εξαίρεση στο κλίμα συγκράτησης των απωλειών αποτελεί η βρετανική αγορά, όπου επικρατούν έντονες ανησυχίες για την «υγεία» των εγχώριων τραπεζών.

Η Barclays και η RBS εκτιμάται ότι έχουν αρκετά μεγάλο άνοιγμα στα χρεόγραφα της Lehman Brothers. Η ανακοίνωση μεγάλης αύξησης 4,7% στον πληθωρισμό τον Αύγουστο, επιτείνει τις πιέσεις και ο δείκτης FTSE υποχωρεί το μεσημέρι 2,4% στις 5.079 μονάδες.

Τα futures προοιωνίζονται ανοδικό άνοιγμα για τους δείκτες Dow Jones και Nasdaq στη Νέα Υόρκη και ήπια πτώση για τον S&P.

Οι εντονότερες πιέσεις στις ευρωπαϊκες συναλλαγές παραμένουν στον τραπεζικό κλάδο. Η Barclays αντέδρασε με πτώση 4,4% στην ανακοίνωση ότι διεξάγει συνομιλίες με την Lehman για πιθανή εξαγορά ενεργητικών

Η μετοχή της UBS διολίσθησε 10,4% με το άνοιγμα της συνεδρίασης και η ασφαλιστική Lloyds 4,3%.

Η διολίσθηση των τιμών πετρελαίου και βιομηχανικών μετάλλων ασκεί πιέσεις στους κλάδους εμπορευμάτων και η Rio Tinto υποχωρεί 2,3% ενώ η Total 1,6%.

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν να προχωρήσει σήμερα η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ σε μείωση των επιτοκίων κατά την τακτική συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ως αντίδραση στην σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης του αμερικανικού τραπεζικού κλάδου.

Η πλειοψηφία πάντως προβλέπουν ότι η Fed θα κρατήσει σταθερό στο 2% το επιτόκιο του δολαρίου, αλλά θα "υποσχεθεί" να αντιδράσει με ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων εάν συνεχιστεί η τραπεζική και χρηματιστηριακή κατρακύλα.

Κατά την διάρκεια της αμερικανικής συνεδρίασης θα ανακοινωθούν επίσης ο δείκτης τιμών καταναλωτή Αυγούστου, ο δείκτης ΝΑΗΒ Σεπτεμβρίου για την αγορά ακινήτων και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ABC/Wash. Post.

Επίσης, θα ανακοινωθούν τα κρίσιμα τριμηνιαία αποτελέσματα του οίκου Goldman Sachs.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v