Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρευστοποιήσεων συνέχεια στις ευρωαγορές

Συνεχίζεται η επενδυτική «έξοδος» από τις ευρωαγορές, με τις ανησυχίες να εστιάζονται, μετά την πτώχευση της Lehman, στο αμφίβολο μέλλον της AIG. "Μάτωσαν" οι ασιατικές αγορές.

Συνεχίζεται η επενδυτική «έξοδος» από τα διεθνή χρηματιστήρια, με τις ανησυχίες να εστιάζονται, μετά την πτώχευση της Lehman, στο αμφίβολο μέλλον του ασφαλιστικού κολοσσού AIG.

Κατόπιν της χθεσινής διολισθησης περί το 4%, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παραμένουν πτωτικά και ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,75% στις 5.112 μονάδες, ο DAX 1,74% στις 5.958 μονάδες και ο CAC 1,55% στις 4.104 μονάδες.

Εντονες παραμένουν οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, και ειδικά στην Barclays (-4,4%) που ανακοίνωσε ότι διεξάγει συνομιλίες με την Lehman για πιθανή εξαγορά ενεργητικών.

Η μετοχή της UBS διολισθαίνει 10,4% με το άνοιγμα της συνεδρίασης και η ασφαλιστική Lloyds 4,3%.

Η διολίσθηση των τιμών πετρελαίου και βιομηχανικών μετάλλων ασκεί πιέσεις στους κλάδους εμπορευμάτων και η Rio Tinto υποχωρεί 2,3% ενώ η Total 1,6%.

Οι ασιατικές αγορές υπέστησαν μαζικό ξεπούλημα. Καθώς τα μεγαλύτερα χρηματιστηρία της περιφέρειας δεν λειτούργησαν χθες λόγω αργιών (Ιαπωνία, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ν. Κορέα), οι χρηματιστηριακοί δείκτες απορρόφησαν σήμερα τις τρομερές πιέσεις που προκάλεσε η κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers και η πώληση της Merrill Lynch.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησε 4,4% καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση από τις 22 Ιανουαρίου, ενώ ο Nikkei διολίσθησε 5,32%, ο Kospi στη Νότιο Κορέα 7,10% και ο Hang Seng 5,90%. Οι κινεζικοί δείκτες διαμορφώνονται 3-4% χαμηλότερα.

Στην Wall Street ο Dow Jones υποχώρησε 4,41%, ο Nasdaq 3,6% και ο S&P4,71%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v