Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατάρρευση στις ασιατικές αγορές λόγω τραπεζών

Η "ελεύθερη πτώση" μεταφέρεται στην Ασία, με τους βασικούς δείκτες να βρίσκονται σε διαδικασία κατάρρευσης. Επιστροφή σε επίπεδο 1987 για τις ιαπωνικές τράπεζες, με πτώση 4,95% για Nikkei και 4% για τον κινεζικό CSI 300.

Στο ντόμινο της πτώσης που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της AIG προστέθηκαν και οι ασιατικές αγορές, που καταγράφουν την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων οκτώ μηνών.

Στο «στόχαστρο», φυσικά, ο χρηματοοικονομικός κλάδος, με τις Mitsubishi UFJ Financial Group (-9,8%) και Aozora Bank (-19%), δυο από τους μεγαλύτερους πιστωτές της Lehman, να ηγούνται της μεγαλύτερης πτώσης των ιαπωνικών τραπεζών από το 1987!

Σημειώνεται ότι, βάσει στοιχείων του πρακτορείου Bloomberg, τουλάχιστον επτά ιαπωνικές τράπεζες έχουν παράσχει δάνεια στη Lehman ύψους 1,62 δισ. δολαρίων, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας φρόντισε να «ρίξει» στο χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας – ως «ένεση ρευστότητας» - το ποσό των 1,5 τρισ. γεν (14,4 δισ. δολάρια)

Η Ασία αντιδρά αρνητικά μία ημέρα μετά τις υπόλοιπες αγορές, δεδομένης της αργίας της Δευτέρας σε Ιαπωνία, Κίνα, Ταϊβάν, Κορέα και Χονγκ Κονγκ .

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού υποχωρούσε κατά 4,4%, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση από τις 22 Ιανουαρίου.

«Βουτιά» 5,32% για τον Nikkei, 7,10% για τον Kospi και 5,90% για τον Hang Seng. Ο κλαδικός δείκτης τραπεζών του Topix καταγράφει απώλειες κοντά στο 10%, δηλαδή τις μεγαλύτερες από τις 20 Οκτωβρίου 1987.

Υψηλότατες απώλειες και για τον δείκτη ASX της Αυστραλίας, που κινείται 2,25% χαμηλότερα. Στον κλοιό των πιέσεων βρίσκεται σαφώς και η Κίνα, με τον CSI 300 να υποχωρεί 3,12%, ενώ πλησίον του 3,91% υποχωρεί ο Shanghai Composite.

Η Lehman Brothers, με «χείρα βοηθείας» από την AIG κατόρθωσε να «σπάσει τα φρένα» στη Wall Street, καθώς στη συνεδρίαση της Δευτέρας Dow Jones υποχώρησε 4,41%, στις 10.918 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 3,6%, στις 2.179 μονάδες. Απώλειες 4,71% για τον S&P, στις 1.192 μονάδες.

Οι επενδυτές θα συνεχίσουν να συρρέουν στην έξοδο των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς βάσει των futures και σήμερα θα καταγραφούν υψηλές απώλειες για τους βασικούς δείκτης της Γηραιάς Ηπείρου. Πτώση 3% για FTSE 100, πλησίον του 2,4% για τον DAX 30 και κατά 3% για τον CAC 40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v