Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχώρηση ελέω Lehman στην Ασία

Η διαφαινόμενη «ημί-κατάρρευση» της Lehman Brothers, σε συνδυασμό με την πτώση πετρελαίου, οδηγεί χαμηλότερα τις ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να υποχωρεί 0,22%. Κέρδη 1,1% για Σαγκάη.

Πτωτική κίνηση για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση για τις κορυφαίες ασιατικές αγορές, με φωτεινή εξαίρεση τα τρία βασικά χρηματιστήρια της κινεζικής αγοράς, τα οποία κινούνται ανοδικά.

Η υποχώρηση στην Ασία αποδίδεται στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Lehman Brothers, η μετοχή της οποίας υποχώρησε στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street κατά 45%, ενώ ο όμιλος ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα τα οικονομικά μεγέθη γ’ τριμήνου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία.

Σαφώς η νέα «τρύπα» σε μία κορυφαία αμερικανική τράπεζα, άσκησε πιέσεις στις μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων της Ασίας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών και μεταλλευτικών ομίλων, μετά την υποχώρηση στις τιμές πετρελαίου και εμπορευμάτων.

Στον «χορό» της πτώσης, για μία ακόμη συνεδρίαση και ο ναυτιλιακός κλάδος, με την Cosco Holdings να υποχωρεί 1,9%, ενώ κατά 2% χαμηλότερα κινείται η μετοχή της BHP Billiton και πλησίον του 4,5% της Macquarie Group.

«Μάλλον δεν έφθασε η εποχή για τοποθετήσεις σε ριψοκίνδυνες επενδύσεις, όπως αποδεικνύεται ότι έχουν καταστεί οι μετοχές», σημειώνει στο πρακτορείο Bloomberg, ο Hiroshi Morikawa, στρατηγικός αναλυτής στην ιαπωνική MU Investments.

Πτώση 0,7% για τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού, ο οποίος στη χθεσινή συνεδρίαση υποχώρησε 2,2%, ενώ «ανεβάζει» τις απώλειες του δείκτη από τις αρχές του έτους στο 25%.

Απώλειες 0,22% για τον Nikkei, ο οποίος, πάντως, κατόρθωσε να «μαζέψει» σημαντικά την πτώση του, η οποία στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο του Τόκιο είχαν ξεπεράσει το 1%.

Πορεία υποχώρησης για τις αγορές Χονγκ Κονγκ και Αυστραλίας, με τους δείκτες Hang Seng και ASX να υποχωρούν 1,56% και 1,18% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα θετική πορεία στην αγορά της Κίνας, με τον CSI 300 να ενισχύεται 1,2%, τον Shanghai Composite να σημειώνει άνοδο 1,9% και τον Shenzhen Composite να καταγράφει κέρδη της τάξης του 1,6%. Η ανάκαμψη για την Κίνα αποδίδεται και στην υποχώρηση του πληθωρισμού στη χώρα τον Αύγουστο.

Στον «κλοιό» της Lehman Brothers βρέθηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης η Wall Street, με αποτέλεσμα ο Dow Jones να κλείσει στις 11.230,73 μονάδες με πτώση 2,43%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 2,64%, στις 2.209,81 μονάδες. Πτώση 3,41% για τον S&P 500, στις 1.224,51 μονάδες.

Πτωτικό ξεκίνημα υποδεικνύουν τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, βάσει στοιχείων – αυτήν την ώρα – του πρακτορείου Thomson Reuters, με τον DAX 30 να κινείται έως και 51 μονάδες χαμηλότερα, όσο ακριβώς «χάνει» και ο FTSE 100, ενώ πλησίον των 52 μονάδων υποχωρεί ο CAC 40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v