Μετά τη σωτηρία...οι φούσκες;

Οι Freddie και Fannie «διασώθηκαν». Αυτό, όμως, δεν λύνει τα προβλήματα ούτε στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα ούτε στη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ. Προετοιμαστείτε για νέες διαρροές και φούσκες.

  • John Authers, Investment Editor
Μετά τη σωτηρία...οι φούσκες;
Ο κ. Hank Paulson είναι…επικεφαλής της πυροσβεστικής. Η είδηση του Σαββατοκύριακου ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναλαμβάνει τις Freddie Mac και Fannie Mae ήταν η πλέον δραστική κίνηση από τις ΗΠΑ προκειμένου να «κλείσουν» τις διαρροές από τους αεροθαλάμους του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος.

Εάν τοποθετήσετε έναν αεροθάλαμο κάτω από το νερό θα δείτε ότι δημιουργούνται νέες διαρροές. Επισκευάστε μία εξ αυτών και κάποια άλλη θα εμφανιστεί.

Με την αναβολή του κινδύνου κατάρρευσης των Freddie και Fannie, οι διεθνείς επενδυτές αποφάσισαν ότι ήταν ώρα να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 8/09 οι μετοχές ενισχύθηκαν ενώ τα επιπλέον spreads στα στεγαστικά δάνεια υποχώρησαν όμως αυτά και των εταιρικών πιστωτικών εργαλείων. Η μεταβλητότητα στις μετοχές υποχώρησε.

Όμως, όπως συνέβη και σε κάθε άλλη προσπάθεια διάσωσης κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης, σε άλλα σημεία του συστήματος εμφανίστηκαν νέες φούσκες. Ένας υποψήφιος για «διαρροή» είναι η αγορά credit default swaps. Πώς μπορεί να διαχειριστεί κάποιος την κρίση σε αυτήν;

Ένας ακόμη υποψήφιος «διαρροών» είναι οι κάτοχοι προνομιούχων μετοχών των Freddie και Fannie. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και αρκετές περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.

Κατόπιν υπάρχουν αρκετές επιπτώσεις στο trading. Αρκετά hedge funds έχουν στοιχηματίσει ότι οι τιμές πετρελαίου θα ενισχυθούν και οι μετοχές τραπεζών θα υποχωρήσουν. Έως τα μέσα Ιουλίου, όταν οι ΗΠΑ προχώρησαν στην πρώτη προσπάθεια στήριξης των Freddie και Fannie, το αντίθετο στοίχημα, δηλαδή ότι οι μετοχές τραπεζών θα ξεπεράσουν σε απόδοση αυτές πετρελαϊκών ομίλων διπλασιάστηκε. Κάθε hedge fund που στοιχηματίζει ενάντια στον «θείο Σαμ» θα βρεθεί αντιμέτωπο με υψηλές απώλειες, ιδιαίτερα, δε, εάν έχει δανειστεί κεφάλαια.

Σαφώς υπάρχει και ο κίνδυνος των υποδομών στις αγορές. Το LSE «κατέρρευσε» τη Δευτέρα. Μήπως αυτό οφείλονταν στην «έκρηξη» του τζίρου;

Εάν κανένα από τα παραπάνω σημεία πίεσης δεν δημιουργήσουν κάποια διαρροή, τότε οι αγορές θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους σε κορυφαία μακροοικονομικά δεδομένα.

Μήπως το δολάριο ανέκαμψε πολύ και πρόωρα; Μήπως η αισιοδοξία ήταν υπερβολική, καθώς η παρέμβαση ήταν υποχρεωτική με δεδομένα τα προβλήματα στην στεγαστική αγορά των ΗΠΑ; Το πρώτο, πάντως, που οφείλουμε να εξετάσουμε είναι που υπάρχουν διαρροές.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v