Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή των πιέσεων στην Ασία

Μόλις μία ημέρα διατηρήθηκε η ευφορία των επενδυτών στις ασιατικές αγορές, καθώς επέστρεψαν οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, οδηγώντας σε πτώση 1,91% το Τόκιο και 0,9% την Σαγκάη.

Στην… «καθημερινότητα» επέστρεψαν οι επενδυτές στις ασιατικές αγορές, καθώς θεώρησαν ότι το ράλι της Δευτέρας, μετά και το σχέδιο διάσωσης των Freddie Mac και Fannie Mae, ήταν υπερβολικό, με δεδομένη ότι η παγκόσμια οικονομία δεν έχει «ξεφύγει» από την ύφεση.

Στην κορυφή της πτώσης βρέθηκαν εκ νέου οι «συνήθεις ύποπτοι», δηλαδή οι μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων, με αυτήν της Macquarie Group να υποχωρεί 6,4%.

Στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων οι μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών και μεταλλευτικών ομίλων, δύο κλάδοι που θεωρούνται «ευάλωτοι» σε οποιαδήποτε υποχώρηση κατανάλωσης και οικονομικής ανάπτυξης.

Απώλειες 2,4% για τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού, μετά το ράλι της Δευτέρας, όπου ο δείκτης ενισχύθηκε 3,9%, με τον Nikkei να υποχωρεί 1,91%. Σε ανάλογη πορεία οι αγορές Αυστραλίας και Χονγκ Κονγκ, όπου οι ASX και Hang Seng υποχωρούν 1,89% και 2% αντίστοιχα.

Σταθερά σε πτωτική τροχιά παραμένει η αγορά της Κίνας, με τον CSI 300 να κινείται 0,2% χαμηλότερα. Πτώση 0,9% για τον Shanghai Composite και πλησίον του 0,4% για τον Shenzhen Composite.

Σε διαδικασία «πάρτι» βρέθηκε χθες η Wall Street, με τους χρηματοοικονομικούς ομίλους να λάμπουν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Dow Jones που καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε ανοδικά, έκλεισε περίπου 290 μονάδες υψηλότερα, στις 11.510,74 μονάδες, καταγράφοντας ισχυρά κέρδη της τάξης του 2,58%. Ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο S&P 500, ο οποίος ολοκλήρωσε στις 1.267,79 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 2,05%.

Σταθεροποιητικές τάσεις υποδεικνύουν, αυτήν την ώρα, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών – βάσει στοιχείων του πρακτορείου Thomson Reuters – με τον DAX 30 να κινείται έως και 16 μονάδες χαμηλότερα, τον FTSE 100 να ενισχύεται μόλις κατά τέσσερις μονάδες και τον CAC 40 να υποχωρεί 10 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v