Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Έτοιμος" για μείωση παραγωγής ο OPEC

Η σύνοδος του OPEC την Τρίτη (9/9) μπορεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αγορά πετρελαίου. Πάντως, τα κράτη-μέλη του καρτέλ εμφανίζονται διχασμένα ως προς το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής.

  • Carola Hoyos (Βιέννη)
Έτοιμος για μείωση παραγωγής ο OPEC
Σχεδόν για δύο χρόνια ο OPEC παρακολουθεί την τιμή πετρελαίου να ενισχύεται, σαφώς με ικανοποίηση. Ο οργανισμός που κατέχει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής δεν έχει κατορθώσει να την αυξήσει ικανοποιητικά ώστε να καλύψει τη ζήτηση, ενώ για φέτος υπολογίζεται ότι τα κέρδη του θα φτάσουν στα 1.000 δισ. δολάρια.

Όμως, καθώς το ακριβό πετρέλαιο οδηγεί σε μείωση της ζήτησης, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες, έχουν αρχίσει οι πρώτες ανησυχίες στα 13 κράτη-μέλη του καρτέλ ότι το «πάρτι» πλησιάζει στο τέλος του.

Την Τρίτη (9/9) το καρτέλ πραγματοποιεί τη σύνοδό του στη Βιέννη και θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής του, προκειμένου να ανακόψει την πτώση στις τιμές πετρελαίου, το οποίο έχει χάσει το 25% της αξίας του από τον Ιούλιο έως και σήμερα.

Φέτος το καλοκαίρι ο OPEC «είδε» τους Αμερικανούς να «μένουν σπίτι» αλλά και να αναζητούν τρόπους να «ξεφορτωθούν» τα αυτοκίνητα υψηλής κατανάλωσης καυσίμων, ενώ οι πολιτικοί εμφανίζονται πρόθυμοι να «ανοίξουν» νέες περιοχές για εξόρυξη πετρελαίου στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, εξαγριωμένοι αγρότες και οδηγοί φορτηγών έκλεισαν διαμαρτυρόμενοι τους δρόμους, ενώ αρκετές αεροπορικές εταιρίες «άφησαν» τα αεροσκάφη τους στο έδαφος.

Στην Ασία, οι πολίτες διαδήλωσαν καθώς οι κυβερνήσεις από την Ινδία έως και την Ταϊβάν αποφάσισαν να κόψουν τις πλουσιοπάροχες επιδοτήσεις για καύσιμα καθώς δεν μπορούσαν πλέον να τις «αντέξουν», ενώ η βασική μηχανή της Κίνας εμφανίζει σημάδια μείωσης της ζήτησης, μετά και το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών οι αγορές πετρελαίου μοιάζουν να κατανοούν όλα τα παραπάνω, με αποτέλεσμα την περασμένη εβδομάδα η τιμή του να υποχωρήσει στα 105 δολάρια ανά βαρέλι. Αρκετές από τις πλούσιες χώρες του Περσικού, όπως Σ. Αραβία, Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αρχίζουν να ανησυχούν. Βέβαια, δεν επιθυμούν διακαώς να μειώσουν την παραγωγή του, καθώς οι προϋπολογισμοί που διαθέτουν μπορούν να «αντέξουν» την πτώση στην τιμή πετρελαίου, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να «βλέπουν» τις πληθωριστικές πιέσεις να υποχωρούν.

Η πολιτική σαφώς θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απόφαση του καρτέλ, καθώς αυτό επιθυμεί να ξεκινήσει τη σχέση του με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ -αναλαμβάνει τον Ιανουάριο του 2009- σε όσο το δυνατόν καλύτερο κλίμα.

Υπάρχουν και μέλη του καρτέλ που είναι σε πιο δύσκολη θέση και έχουν ξεκαθαρίσει ότι επιθυμούν μείωση παραγωγής. Αξιωματούχοι από το Ιράν έως τη Βενεζουέλα υποστηρίζουν ότι υπάρχει υπερπροσφορά στις αγορές και ότι ο OPEC θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή του.

Ο κ. Mohammad Ali Khatibilran, εκπρόσωπος του Ιράν στον OPEC, δήλωσε στο πρακτορείο Irna ότι «τα μέλη του οργανισμού οφείλουν να σεβαστούν τις συμφωνηθείσες ποσοστώσεις».
Σύμφωνα με την εταιρία PFC Energy, ειδική σε θέματα ενέργειας, «η διαμάχη μεταξύ των υπουργών Πετρελαίου του OPEC δεν είναι για το εάν θα πρέπει να υπάρξει μείωση παραγωγής, αλλά για το πότε θα πρέπει αυτό να γίνει».

Σε γενικές γραμμές το καρτέλ έχει τέσσερις εναλλακτικές επιλογές:

Πρώτον
, να καλέσει όλα τα μέλη να σεβαστούν τις ποσοστώσεις, γεγονός που μεταφράζεται σε «απόσυρση» ενός εκατ. βαρελιών πετρελαίου ημερησίως από την αγορά.

Δεύτερον, να δηλώσει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και πιθανώς να παρέμβει πριν από την επόμενη προγραμματισμένη σύνοδό του, η οποία πραγματοποιείται τον Δεκέμβριο.

Τρίτον, να υπάρξει «σιωπηρή συμφωνία» για πιθανή μείωση από όσα κράτη-μέλη το επιθυμούν.

Τέταρτον,
να αποφασίσει συγκεκριμένη μείωση παραγωγής.

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι το καρτέλ θα επιλέξει την τρίτη εναλλακτική λύση, με τη Σ. Αραβία να είναι η χώρα που θα πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη «σιωπηρή» μείωση παραγωγής. Όμως ο κ. Naimi είναι γνωστός για το γεγονός ότι πολλές φορές κατορθώνει να προκαλέσει έκπληξη στις αγορές, ως εκ τούτου τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές έως τη σύνοδο της Τρίτης.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v