Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι έγινε στο London Stock Exchange...

Tεχνικό πρόβλημα προκάλεσε άρση διαπραγματεύσεων στο LSE επί 7 ώρες, διαγράφοντας σχεδόν ολόκληρη μια χρηματιστηριακή ημέρα, που ήταν ίσως η καλύτερη της χρονιάς.

  • Neil Hume, Stacy-Marie Ishmael (Λονδίνο)
Τι έγινε στο London Stock Exchange...
Ένα τεχνικό πρόβλημα προκάλεσε άρση διαπραγματεύσεων στο London Stock Exchange επί επτά ώρες, διαγράφοντας, σχεδόν, ολόκληρη μία χρηματιστηριακή ημέρα, που προφανώς θα είναι μία από τις πιο δραστήριες όλης της χρονιάς.

Η κατάρρευση δεν μπορούσε να συμβεί σε χειρότερη στιγμή για το LSE, που αγωνίζεται ενάντια σε μία σειρά από νέους ανταγωνιστές, οι οποίοι προσφέρουν υπερ-ταχεία συστήματα και χαμηλές προμήθειες. Ένας ανταγωνιστής, το Chi-X, έσπευσε να υπερθεματίσει στο ζήτημα, με τον κ. Peter Randall, διευθύνοντα σύμβουλο, να το παρομοιάζει με τη λειτουργία του Terminal 5 στο αεροδρόμιο Χίθροου.

Η διακοπή έγινε αμέσως μετά τις 9.00 και οι συναλλαγές δεν επανέκαμψαν μέχρι τις 4.00, ώρα κατά την οποία ποια πολλοί traders είχαν εγκαταλείψει και πάει σπίτι τους. Σύνολο 1,3 δισ. μετοχές άλλαξαν χέρια στην αγορά του Λονδίνου τη Δευτέρα –λιγότερο από το μισό του συνόλου της Παρασκευής και πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο του ημερήσιου όγκου συναλλαγών.

Το LSE ανακοίνωσε ότι η διακοπή –η χειρότερη από το 2000- προκλήθηκε από πρόβλημα στις ηλεκτρονικές συνδέσεις οι οποίες συνδέουν τα συστήματα που λαμβάνουν και εμφανίζουν τις εντολές αγοράς και πώλησης μετοχών στην αγορά. Το χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ, που επίσης χρησιμοποιεί την πλατφόρμα συναλλαγών του LSE, επίσης υποχρεώθηκε να διακόψει τις συναλλαγές.

«Προβλήματα υπήρξαν και στο παρελθόν, αλλά ποτέ σε μία ημέρα σαν κι αυτή, που η αγορά επηρεαζόταν από την καταπληκτική είδηση των Fannie Mae και Freddie Mac, δηλώνει ο κ. Andy Stewart, διευθύνων σύμβουλος της Cenkos Securities.

Ο κ. Peter Montagnon της Association of British Insurers, αποκάλεσε την κατάρρευση απαράδεκτη. «Βρισκόμαστε σε επαφή με το LSE και θέλουμε μία εξήγηση για το τι έγινε και διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν βήματα για να μην επαναληφθεί,» δήλωσε.

Πριν γίνει η άρση συναλλαγών στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 εκτινάχθηκε πάνω από 3% κατόπιν της διάσωσης των Fannie Mae και Freddie Mac. Ο δείκτης έκλεισε τελικώς 3,9% υψηλότερα.

Το Chi-X, πανευρωπαϊκή πλατφόρμα διαπραγματεύσεων ευρωπαϊκών μετοχών, ισχυρίζεται ότι διασφάλισε 13% όλων των συναλλαγών του FTSE100, ένα μέγεθος αυξημένο πάνω από 20%.

Οι traders, που προφανώς έχασαν μεγάλες προμήθειες, δεν έδειξαν έλεος για τα τεχνικά προβλήματα του LSE.

«Θα ήταν κάτι εξαιρετικά ενοχλητικό σε οποιαδήποτε περίπτωση, εξαιρετικά περισσότερο δεδομένου ότι συνέβη μετά τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου,» δήλωσε ο κ. Michael Clark, διευθυντής της Charles Stanley. «Προσβλέπαμε σε μια πολύ καλή ημέρα συναλλαγών, και προφανώς δεν έγινε αυτό.»
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v