Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 290 μ. για τον Dow λόγω Fannie & Freddie

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να θέσει υπό τον έλεγχό της τις Fannie Mae και Freddie Mac ώθησε σε υψηλότερα επίπεδα τη Wall στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές.

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να θέσει υπό τον έλεγχό της τις Fannie Mae και Freddie Mac ώθησε σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα τη Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Ειδικότερα, η αμερικανική αγορά ξεκίνησε την σημερινή συνεδρίαση με έντονα ανοδικές διαθέσεις, καθώς αρκετοί επενδυτές θεώρησαν την κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να πάρει υπό τον έλεγχό της τις δύο προβληματικές επιχειρήσεις ενυπόθηκων δανείων αλλά και να τις ενισχύσει με κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων την κάθε μία, σαν σημάδι ότι η χρηματοπιστωτική κρίση που ταλαιπώρησε τις χρηματαγορές για περισσότερο από έναν χρόνο οδεύει προς το τέλος της.

Άποψη που οδήγησε πολλούς εξ αυτών να τοποθετηθούν σε τίτλους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και κατασκευαστικών επιχειρήσεων, χαρίζοντάς τους σημαντικά κέρδη.

Εν μέσω αυτού του κλίματος λοιπόν, ο Dow Jones που καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε ανοδικά, έκλεισε περίπου 290 μονάδες υψηλότερα, στις 11.510,74 μονάδες, καταγράφοντας ισχυρά κέρδη της τάξης του 2,58%. Ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο S&P 500, ο οποίος ολοκλήρωσε στις 1.267,79 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 2,05%.

Πιο δύσκολη, ωστόσο, ήταν η σημερινή συνεδρίαση για τον Nasdaq, ο οποίος ενώ ξεκίνησε θετικά, για πολύ ώρα κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, επηρεασμένος από ψευδές δημοσίευμα που ήθελε την UAL Corp. να οδεύει προς πτώχευση, για να ανακάμψει όμως λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης και να κλείσει τελικά στις 2.269,76 μονάδες, με κέρδη 0,62%.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της UAL Corp. μετά τις ισχυρές απώλειες στην αρχή της συνεδρίασης τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης.

Από πλευράς συναλλαγών, στον NYSE άλλαξαν συνολικά χέρια 1,31 δισ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να κυμαίνεται στο 3 προς 2. Στο στόχαστρο των αγοραστών βρέθηκαν οι τίτλοι των Citigroup, Bank Of America, Wachovia και Wells Fargo.

Στον Nasdaq ο όγκος συναλλαγών κινήθηκε στο επίπεδο των 2,28 δισ. τεμαχίων, με τις ανοδικές μετοχές να υπερτερούν των πτωτικών σε αναλογία 8 προς 5. Τις υψηλότερες συναλλαγές εμφάνισαν οι τίτλοι των Oracle, Cisco Systems, Intel και Microsoft.

Από τις επιμέρους μετοχές, με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν αρκετοί τίτλοι του χρηματοπιστωτικού κλάδου, σε αντίθεση με αυτούς των Fannie Mae και Freddie Mac που μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης πιέστηκαν εντονότατα και έκλεισαν τελικά με απώλειες 89,77% και 84,66% αντίστοιχα, περιορίζοντας και την απόδοση του κλαδικού δείκτη.

Ενισχυμένη έκλεισε επίσης η μετοχή της Washington Mutual, μετά την ανακοίνωση ότι απομακρύνεται ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν ακόμη οι τίτλοι των κατασκευαστικών επιχειρήσεων Centex, Lennar και KB Home.

Αντίθετα, με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της Lehman Brothers, μετά το δημοσίευμα των Financial Times ότι η τράπεζα προωθεί ανακατατάξεις της διοικητικής της δομής διεθνώς.

Το δικαίωμα της Εθνικής εκτινάχθηκε κατά 6,58% στα 9,24 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε 1,06%, στα 10,50 δολάρια. Κέρδη 0,83% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 23,14 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, τα συμβόλαια στο Light crude oil τερμάτισαν στο floor του Nymex οριακά υψηλότερα στα 106,29 δολάρια το βαρέλι, με τους traders να δοκιμάζουν αρχικά την περιοχή των 110 δολαρίων (υψηλό ημέρας στα 109,89 δολ.) και εν συνεχεία να στρέφουν την προσοχή τους στην υπεράσπιση της στήριξης στην περιοχή των 105 – 105,50 δολαρίων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 104,70 δολ.), επίπεδο το οποίο και πάλι κράτησε στο κλείσιμο.

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν και οι ευρωαγορές, καθώς η είδηση για τις Fannie Mae και Freddie Mac αναζωπύρωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα για τους τίτλους χρηματοπιστωτικών και κατασκευαστικών εταιριών.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.446,30 μονάδες, ενισχυμένος κατά 3,92%, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ολοκλήρωσε στις 6.263,74 μονάδες, με άνοδο 2,22%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.340,18 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 3,42%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v