Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική άνοδος στον Dow, πιέζεται ο Nasdasq

Σε ανοδική τροχιά κινείται στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street, ωθούμενη από την κίνηση σωτηρίας των Fannie Mae και Freddie Mac. Πιέσεις στον Nasdaq από την UAL. Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές.

Σε ανοδική τροχιά κινείται η Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ωθούμενη από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να θέσει υπό τον έλεγχό της τις Fannie Mae και Freddie Mac.

Ειδικότερα, η κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να θέσει υπό των έλεγχό της τις δύο προβληματικές επιχειρήσεις ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, αλλά και να προχωρήσει στην αντικατάσταση των διοικήσεών τους και στην ενίσχυση της κάθε μίας με κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων, είχε σαν αποτέλεσμα η αμερικανική αγορά να ξεκινήσει την σημερινή συνεδρίαση με έντονα ανοδικές διαθέσεις.

Κι αυτό γιατί, η παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης αναζωπύρωσε τις ελπίδες των επενδυτών ότι η κρίση που ταλανίζει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και τις διεθνείς χρηματαγορές οδεύει προς το τέλος της, κάτι που επανέφερε το αγοραστικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα για χρηματοπιστωτικούς τίτλους και μετοχές του κλάδου των ακινήτων.

Η ανοδική αντίδραση για τον Nasdaq όμως δεν κράτησε πολύ, καθώς το ψευδές δημοσίευμα ότι η UAL Corp. οδεύει προς πτώχευση, που είχε σαν αποτέλεσμα ο τίτλος της εταιρίας να καταγράψει ισχυρές απώλειες και στην συνέχεια να τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης, οδήγησε τον δείκτη σε αρνητικό έδαφος.

Έτσι, αυτήν την ώρα, ο Dow Jones κινείται στις 11.379,00 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,41%, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,91%, στις 1.253,64 μονάδες, ενώ αντίθετα ο Nasdaq διαμορφώνεται στις 2.246,97 μονάδες, εμφανίζοντας απώλειες 0,39%.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, σημαντικά κέρδη καταγράφει ο τίτλος της Washington Mutual, μετά την ανακοίνωσή της ότι απομάκρυνε τον διευθύνοντα σύμβουλο Kerry Killinger.

Αντίθετα, απώλειες εμφανίζει η μετοχή της Lehman Brothers, μετά το δημοσίευμα το Financial Times ότι η εταιρία προωθεί σχέδιο ανακατατάξεων της διοικητικής δομής της διεθνώς.

Από τις άλλες επιχειρηματικές ειδήσεις, στο προσκήνιο βρίσκεται ο τίτλος της Altria Group, μετά την συμφωνία να καταβάλει 69,50 δολάρια ανά μετοχή για την εξαγορά της καπνοβιομηχανίας UST, σε ένα deal ύψους άνω των 10 δισ. δολαρίων.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και η μετοχή της ConocoPhillips, μετά την συμφωνία για joint venture με την Origin Energy.

Εν τω μεταξύ, η είδηση για τις Fannie Mae και Freddie Mac οδήγησε σε υψηλότερα επίπεδα και τις κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές, οι οποίες ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με ισχυρά κέρδη.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 3,92% και έκλεισε στις 5.446,30 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε άνοδο 2,22% και ολοκλήρωσε στις 6.263,74 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 3,42% και διαμορφώθηκε στις 4.340,18 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v