Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η διαφοροποίηση της Ευρώπης

Οι ΗΠΑ διασώζουν τις Freddie Mac και Fannie Mae, την ίδια στιγμή που η ΕΚΤ αυξάνει το κόστος των δανείων το οποίο παρέχει στις τράπεζες. Εκ διαμέτρου αντίθετη αντιμετώπιση της σοβούσας πιστωτικής κρίσης.

  • Ian Hornett, Absolute Strategy Research
Η διαφοροποίηση της Ευρώπης
Η απόφαση των αμερικανικών αρχών να θέσουν υπό την «επίβλεψή» τους τις Freddie Mac και Fannie Mae έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη «δύσκολη αγάπη» των ευρωπαϊκών αρχών προς τις δικές τους τράπεζες, όπως σημειώνει ο αναλυτής της Absolute Strategy Research, κ. Ian Harnett.

Η ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση της διαφοράς μεταξύ του ύψους των ασφαλειών και του ποσού του δανείου για τις εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις το οποίο λαμβάνει κάθε φορά που δανείζει σε τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο καθιστά ακριβότερη για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τη διαδικασία δανεισμού από αυτήν.

«Η ΕΚΤ αποφάσισε ότι έφτασε η στιγμή να "αποσύρει" τη βοήθεια. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα οι αξιωματούχοι της τράπεζας έμοιαζαν να πιστεύουν ότι μία τέτοια επιθετική κίνηση θα μπορούσε να "σκοτώσει, παρά να θεραπεύσει". Όμως τώρα πλέον μοιάζει να έχουν αλλάξει την άποψή τους», σημειώνει ο αναλυτής.

Ο κ. Harnett υπογραμμίζει ότι, βάσει της έκθεσης της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) για το β΄ τρίμηνο, το ύψος «καθαρής» ασφάλισης δανεισμού επέστρεψε στα επίπεδα όπου βρισκόταν στην ισχυρότερη περίοδο της πιστωτικής κρίσης: ξεπέρασε τα 1.000 δισ. δολάρια, κυρίως εξαιτίας των κινήσεων των ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών ομίλων.

«Η ασφάλιση τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων έφτασε στα 160 δισ. δολάρια, δηλαδή υψηλότερα από τα 130 δισ. που είχε αγγίξει στην "κορυφή" της πιστωτικής φούσκας, υποδεικνύοντας ότι οι τράπεζες φρόντιζαν να προχωρήσουν σε έκδοση ομολόγων -τα οποία πιθανώς "στηρίζονταν" σε αμφισβητήσιμα πάγια ενεργητικά- τα οποία πωλούσαν απευθείας στις κεντρικές τράπεζες.

Άλλωστε το κόστος της ρευστότητας των τραπεζών ήταν πολύ χαμηλό. Άνευ, δε, ικανοποιητικής εποπτείας η όλη διαδικασία πιθανώς να οδηγούσε τις κεντρικές τράπεζες στην ανάγκη να προχωρήσουν και σε δική τους επαναχρηματοδότηση».
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v