Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο "λογαριασμός" της διάσωσης Fannie-Freddie

Οι ΗΠΑ άρχισαν να έρχονται αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της διάσωσης Fannie-Freddie, όταν αρμόδια επιτροπή στο Κογκρέσο ανακοίνωσε ότι τα βάρη των στεγαστικών κολοσσών θα "φορτωθούν" στη γενική κυβέρνηση.

  • Krishna Guha (Ουάσιγκτον) και Michael Mackenzie, Nicole Bullock (Νέα Υόρκη)
Ο λογαριασμός της διάσωσης Fannie-Freddie
Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να έρχονται αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της διάσωσης της Fannie Mae και της Freddie Mac, όταν η επιτροπή προϋπολογισμού του Κογκρέσο ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις των στεγαστικών κολοσσών θα "φορτωθούν" στα βιβλία της γενικής κυβέρνησης και το κόστος της ασφάλισης έναντι κινδύνου αδυναμίας αποπληρωμών των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνεται.

Ενώ το χρηματιστήριο υποχωρούσε, η διακομματική επιτροπή ανακοίνωσε ότι πλέον η Fannie και η Freddie είναι ενσωματωμένες στον δημόσιο τομέα.

Ο κ. Peter Orszag, μέλος της επιτροπής CBO, δήλωσε: "Η άποψη της CBO είναι ότι η Fannie Mae και η Freddie Mac θα πρέπει να ενσωματωθούν πλήρως στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό". Η απόφαση σαμποτάρει τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να κρατήσει εκτός των βιβλίων της τη Fannie και τη Freddie.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εμφανίστηκε αιφνιδιασμένη με την κίνηση. Εκπρόσωπος του γραφείου Διοίκησης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, δήλωσε στους "Financial Times": "Εργαζόμαστε πάνω στο ζήτημα με το υπουργείο Οικονομικών και με άλλους μετόχους".

Οι δύο προβληματικοί κολοσσοί της στεγαστικής πίστης έχουν μεταξύ τους υποχρεώσεις 5.400 δισ. δολ., που αντιστοιχούν στο σύνολο του αμερικανικού χρέους που διαπραγματεύεται στην αγορά, καθώς και ενεργητικά στεγαστικής πίστης αντίστοιχης περίπου αξίας. Αυτά τώρα θα συνυπολογιστούν από την CBO και οι δημόσιες λογιστικές μέθοδοι ίσως σημαίνουν ότι δεν θα πρόκειται για απλή αύξηση 5.400 δισ. δολ. στο δημόσιο χρέος.

Παράλληλα, η τιμή των credit default swaps στα 5ετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, αυξήθηκε στο ρεκόρ των 17,5 μονάδων βάσης στις πρωινές συναλλαγές, σύμφωνα με την CMA Datavision. Αυτό σημαίνει ότι κοστίζει πλέον 17.500 δολ. τον χρόνο η αγορά ασφάλισης κρατικών ομολόγων ύψους 10 εκατ. δολ.

Σε αυτή την τιμή η αγορά πιστεύει ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι πιθανότερο να δηλώσει αδυναμία αποπληρωμής σε σχέση με μια σειρά άλλα βιομηχανικά κράτη.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v