Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρεμβάσεις κεντρικών τραπεζών Ιαπωνίας, N.Κορέας

Μετά τις Fed, ΕΚΤ, ΒοΕ και SNB, οι κεντρικές τράπεζες Κίνας, Ιαπωνίας και Νοτίου Κορέας προχωρούν σε κινήσεις τόνωσης της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Παρεμβάσεις κεντρικών τραπεζών Ιαπωνίας, N.Κορέας
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας πρόσθεσε συνολικά 2,5 τρισ. γεν (24 δισ. δολ.) στο χρηματοοικονομικό σύστημα, ενώ η Κίνα μείωσε τα επιτόκια, καθώς οι ασιατικές κεντρικές τράπεζες επιχειρούν να επαναφέρουν την ηρεμία στις αγορές, μετά το σοκ της πτώχευσης της Lehman Brothers.

Η αμερικανική Federal Reserve χθες ενίσχυσε το τραπεζικό σύστημα με 70 δισ. δολ., τα περισσότερα κεφάλαια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Σεπτεμβρίου του 2001, και ενδεχομένως σήμερα να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) επίσης διοχέτευσαν επιπλέον ρευστότητα στο σύστημα χθες.

Η Κίνα κατά τη χθεσινή ημέρα προχώρησε στην πρώτη μείωση των επιτοκίων σε έξι χρόνια και ενδεχομένως να παρέμβει εκ νέου.

Καθώς χθες ήταν αργία και δεν λειτούργησαν οι αγορές της Ιαπωνίας και άλλες μεγάλες ασιατικές αγορές, η Bank of Japan παρενέβη σήμερα με μέτρα έκτακτης ρευστότητας, ενώ αυτή την ώρα αποφασίζεται ανάλογη παρέμβαση στη Νότιο Κορέα από τον υπουργό Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα της Σεούλ, που συνεδριάζουν εκτάκτως για την κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v