Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η έκπληξη της Fed

Οι αμερικανικές Αρχές δεν ακολουθούν την πεπατημένη. Την Κυριακή άφησαν μία επενδυτική τράπεζα να καταρρεύσει. Η  Fed αποφάσισε να μη σκορπίσει άλλο φθηνό χρήμα, κι ας ζουν οι αγορές τη χειρότερη κρίση...

  • John Authers, Investment Editor
Η έκπληξη της Fed
Οι αμερικανικές Αρχές δεν ακολουθούν την πεπατημένη. Μάθαμε την Κυριακή ότι θα αφήσουν μία επενδυτική τράπεζα να καταρρεύσει. Την Τρίτη η Federal Reserve δήλωσε ότι δεν θα διαθέσει φθηνό χρήμα, κι ας ζούνε οι αγορές χρήματος τη χειρότερη κρίση που μπορούμε να θυμηθούμε.

Στην τακτική συνεδρίαση των μελών της, η Fed επέλεξε να μη μειώσει το επιτόκιο Fed Funds από το 2%. Αυτό από μόνο του ήταν έκπληξη.

Επίσης, αρνήθηκε να προσφέρει κάποια νέα μέτρα για να κρατήσει ρευστότητα στην αγορά ή να μειώσει το προεξοφλητικό επιτόκιο με το οποίο δανείζει τις εμπορικές τράπεζες ή να δώσει κάποια ελπίδα στις αγορές με το ανακοινωθέν της. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πει μια κεντρική τράπεζα ότι θα μειώσει τα επιτόκια. Η Fed δεν χρησιμοποίησε κανέναν.

Από τη Δευτέρα, τα futures του Fed Funds υποδείκνυαν σοβαρή πιθανότητα να μειώσει η Κεντρική Τράπεζα κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 1,5%. Δεν ήταν απλώς ευσεβείς πόθοι.

Ο διοικητής της Fed, κ. Ben Bernanke, έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι η Fed έσφαλε που δεν μείωσε τα επιτόκια στις αρχές του ’30, την προηγούμενη φορά που το χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ αντιμετώπιζε τόσο μεγάλη κρίση. Και αφήνοντας τη Lehman Brothers να καταρρεύσει είχε μειώσει τον κίνδυνο ενθάρρυνσης της «ηθικής ανευθυνότητας» ή της ανάληψης κινδύνου.

Η αντίδραση της αγοράς ήταν ίσως πιο αιφνιδιαστική από την απόφαση της Fed. Οι μετοχές ενισχύθηκαν έντονα μετά την ανακοίνωση. Το δολάριο ενισχύθηκε, αλλά όχι πολύ. Μόνο η κατακόρυφη αύξηση στις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων έδειξε ότι η κίνηση δεν ήταν αναμενόμενη.

Αυτή η κίνηση καταδεικνύει ότι η Fed, που εξακολουθεί να ανησυχεί για τον πληθωρισμό, διαδίδει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται πλέον να ανεχτεί την ανευθυνότητα. Είναι όμως πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο.

Μια καλύτερη εξήγηση είναι ότι η Fed δεν κατόρθωσε να επισκιάσει τις ανησυχίες για την AIG, για τη μοίρα της οποίας ανησυχούν σφόδρα οι αγορές. Τα χθεσινοβραδινά κέρδη ενέπνευσαν οι ελπίδες διάσωσης της AIG. Και το επόμενο βήμα στην κρίση θα εξαρτηθεί από το μέλλον του ασφαλιστικού κολοσσού.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v