Σε "βαθύ κόκκινο" ευρωαγορές- futures Wall Street

Οι ανησυχίες στις αγορές για την έκταση της πιστωτικής κρίσης επέστρεψαν και μαζί με αυτές και οι μαζικές ρευστοποιήσεις για μετοχές τραπεζικών ομίλων. Πτώση 2,57% για τον DAX που παλεύει να κρατήσει τις 6.000 μονάδες.

Οι ανησυχίες για την έκταση της πιστωτικής κρίσης επέστρεψαν και με αυτές επέστρεψαν και οι μαζικές ρευστοποιήσεις, κυρίως για μετοχές τραπεζικών ομίλων.

Ισχυρές πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές όπως αυτές των Barclays (-3,2%) και Societe Generale (-2,3%), ενώ σε χαμηλό επταετίας υποχωρεί η μετοχή της Ciba Holding (-11%) μετά την υποβάθμιση της σύστασής της από τη Merrill Lynch.

Στο 0,5% οι απώλειες για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, ο οποίος έπεσε εκ νέου σε bear market, έχοντας υποχωρήσει 21% από το υψηλότερο επίπεδό του.

Χωρίς στήριγμα μοιάζει να βρίσκεται η γερμανική αγορά μετά και τη διαμόρφωση του δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW στο χαμηλότερο επίπεδο 16 ετών, και μάλιστα πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Αποτέλεσμα είναι ο DAX 30 να υποχωρεί 2,57% στις 6.040 μονάδες.

Οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται αντιμέτωποι με βουνό ανησυχιών, δεδομένης και της σημερινής κατάκτησης νέου ιστορικού υψηλού του ευρώ, το οποίο άγγιξε το 1,6036 δολάριο.

"Έχουμε εισέλθει σε σπιράλ πιστωτικών ζημιών. Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες και πιθανώς θα αναγκαστούν, εκ νέου, να ζητήσουν κεφαλαιουχική ενίσχυση από τις αγορές". Αυτό τονίζει στο Bloomberg ο κ. Benoit de Broissia, αναλυτής της Richelieu Finance, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 6,2 δισ. δολαρίων.

Πτώση 1,7% για τον DJ Stoxx 600, ενώ σε κλοιό πιέσεων βρίσκεται η αγορά του Λονδίνου, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 1,89% στις 5.200 μονάδες, ενώ ανάλογη η εικόνα και στη γαλλική αγορά, με τον CAC 40 να σημειώνει απώλειες 1,52% στις 4.077 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Οκτώβριο του 2007, όταν οι περισσότεροι βασικοί δείκτες της υφηλίου άγγιξαν τα ιστορικά υψηλά επίπεδά τους, έως και σήμερα οι διεθνείς αγορές έχουν χάσει 13 τρισ. δολάρια από την αξία της κεφαλαιοποίησής τους.

Σημαντικές οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις για την αμερικανική οικονομία, αν και παραμένει ερωτηματικό κατά πόσον θα επηρεάσουν ή όχι τις διαθέσεις των επενδυτών, με δεδομένη την ισχυρή αρνητική πορεία στα futures της Wall Street.

Σήμερα ανακοινώνονται τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού Ιουνίου, για τις λιανικές πωλήσεις του ίδιου μήνα καθώς και για τον βιομηχανικό δείκτη Empire για τον Ιούλιο.

Σαφώς η προσοχή θα στραφεί στην κλασική εξαμηνιαία ομιλία του κ. Ben Bernanke, ενώπιον του Κογκρέσου (στις 17:00 ώρα Ελλάδος). Ο διοικητής της Fed καλείται να καταθέσει τις απόψεις του για τη μελλοντική πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Λίγη ώρα αργότερα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών (στις 18:30 ώρα Ελλάδος) θα καταθέσει επίσης στο Κογκρέσο το σχέδιό του για τη διάσωση της Fannie Mae και της Freddie Mac.

Πάντως, η αμερικανική αγορά δεν μοιάζει διατεθειμένη να ξεκινήσει με τις καλύτερες προθέσεις, καθώς τα futures του Dow Jones υποχωρούν 0,91%, του Nasdaq στο 0,92%, ενώ κατά 0,94% χαμηλότερα κινείται ο S&P 500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v