Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όταν οι παρεμβάσεις δεν ωφελούν

Συνεχώς πληθαίνουν οι "φωνές", κυρίως στην Ασία, για ανάγκη παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών σε όλο το φάσμα των αγορών. Λανθασμένη έκκληση, καθώς η ιστορία διδάσκει ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις τελικώς αποτυγχάνουν.

  • Sean Darby, Nomura International
Όταν οι παρεμβάσεις δεν ωφελούν
Τα τρέχοντα εξωφρενικά επίπεδα των τιμών στα εμπορεύματα και των διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές αγορές και στις μετοχικές αγορές έχουν δημιουργήσει έναν "χορό" εκκλήσεων προκειμένου οι ασιατικές κυβερνήσεις να παρέμβουν, αν και μία τέτοια κίνηση δεν αναμένεται ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα, όπως τονίζει ο κ. Sean Darby, αναλυτής της Nomura International.

Τονίζει ότι οι δύο μοναδικές επιτυχημένες παρεμβάσεις αφορούσαν στην αγορά διαμαντιών, η οποία όμως είναι "κλειστή", με πολύ λίγους παραγωγούς να ελέγχουν την προσφορά και τη ζήτηση και φυσικά και τις τιμές, ενώ μία ακόμη επιτυχημένη παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από τη νομισματική αρχή του Χονγκ Κονγκ στα τέλη της δεκαετίας του '90.

"Αν και οι κεντρικές τράπεζες της Ασίας δεν λειτουργούν βάσει συγκεκριμένων συναλλαγματικών συνδέσεων, εξακολουθούν να παρεμβαίνουν με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της καθεμιάς εξ αυτών.

Επιπρόσθετα, είτε μέσω αρνητικών βασικών επιτοκίων είτε μέσω παροχής επιδοτήσεων για τρόφιμα και καύσιμα προσπαθούν να στηρίξουν την εγχώρια κατανάλωση, αλλά τελικώς αυξάνουν περισσότερο τη ζήτηση για εμπορεύματα και ουσιαστικά ενισχύουν τον πληθωρισμό.

Ως εκ τούτου η ιστορία των παρεμβάσεων αποδεικνύεται καθόλου επιτυχημένη, σε ιστορικό επίπεδο, ενώ την ίδια στιγμή, καθώς οι παγκόσμιες αγορές έχουν αναπτυχθεί, κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις δυσκολεύονται εξαιρετικά να ελέγξουν τις τιμές στις εγχώριες αγορές", σημειώνει ο αναλυτής.

Σύμφωνα με τον κ. Darby, "οι ασιατικές αρχές θα πρέπει να 'αποσυρθούν' από την παροχή επιδοτήσεων για τρόφιμα και καύσιμα και να αυξήσουν τα επιτόκια, τουλάχιστον εάν επιθυμούν να διατηρήσουν 'τιθασευμένο' τον πληθωρισμό".
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v