Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για τις τράπεζες

Η Fannie Mae και η Freddie Mac είναι "πολύ σημαντικές" για να τις αφήσουν να καταρρεύσουν. Όμως δεν ισχύει το ίδιο για όλους τους ομίλους. Οι επενδυτές κατανοούν ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.

  • John Authers, Investment Editor
Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για τις τράπεζες
Για την αγορά η ανακοίνωση της Κυριακής για την παροχή βοήθειας προς τη Freddie Mac και τη Fannie Mae από την αμερικανική κυβέρνηση δεν ήταν τίποτε άλλο από την επιβεβαίωση του εμφανούς. Όλοι γνώριζαν ότι οι δύο όμιλοι "είναι πολύ ισχυροί για να τους αφήσουν να καταρρεύσουν" και τα χρέη τους "κουβαλούν" σαφή εγγύηση από την κυβέρνηση.

Όμως οι μετοχές και των δύο ομίλων υποχώρησαν περισσότερο. Το χρέος ποτέ δεν αμφισβητήθηκε, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους μετόχους, ενώ η σαφής παρέμβαση ενισχύει την πιθανότητα συρρίκνωσης των κερδών.

Εν τω μεταξύ, πιθανώς να μην το είχαν προβλέψει πολλοί, η προσοχή στράφηκε στις τράπεζες που είναι "αρκετά μικρές ώστε να καταρρεύσουν". Από αυτές και όχι από τους δύο κρατικοδίαιτους στεγαστικούς ομίλους εξαρτάται, πλέον, η νέα φάση της κρίσης.

Ο τραπεζικός δείκτης KBW υποχώρησε 8,5%, στα επίπεδα του Οκτωβρίου 1996. Έχει υποχωρήσει 42% σε διάστημα 10 εβδομάδων. Η Washington Mutual υποχώρησε 35% τη Δευτέρα και διαπραγματεύεται με discount 85% σε σχέση με τη λογιστική της αξία.

Τόσο εξωφρενικές αποτιμήσεις δείχνουν ότι οι επενδυτές προφυλάσσονται από το ρίσκο ότι η τράπεζα ενδεχομένως να αφεθεί να υποχωρήσει.

Αυτή ήταν η μη προβλέψιμη συνέπεια της στήριξης της Fannie και της Freddie. Η κίνηση της κυβέρνησης επανέφερε τον φόβο ότι τέτοιες πράξεις λαμβάνουν χώρα μόνο όταν η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω.

Επίσης, ενισχύει τους φόβους ότι όμιλοι που δεν θεωρούνται τόσο σημαντικοί μάλλον βρίσκονται στην ουρά πίσω από τη Fannie και τη Freddie προκειμένου και αυτοί να δεχτούν στήριξη.

Οι παραπάνω φόβοι στήριξαν τα αμερικανικά ομόλογα και οδήγησαν σε sell-off του δολαρίου. Πιθανώς όλο αυτό να είναι το προοίμιο ενός bear market rally, όπως αυτό που ακολούθησε την παρ' ολίγον κατάρρευση της Bear Stearns.

Όμως, η αντίδραση των επενδυτών σε κάτι που υποτίθεται ότι ήταν "καλή είδηση" δείχνει ότι έχουν κατανοήσει πλήρως πως δεν υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να λυθούν τα προβλήματα στην αμερικανική πιστωτική αγορά.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v