Τα εταιρικά νέα ”πίεσαν” τις ευρωπαϊκές αγορές

Τα απογοητευτικά εταιρικά νέα ήταν η αιτία της σημερινής, τρίτης συνεχόμενης πτωτικής συνεδρίασης, των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι επενδυτές παύουν να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις εξελίξεις στο Ιράκ.

Υποχώρησαν, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι ευρωπαϊκές αγορές, που άρχισαν, όπως φαίνεται, να χάνουν το ενδιαφέρον τους για τις εξελίξεις στο Ιράκ και να στρέφονται προς τις εξελίξεις σε εταιρικό επίπεδο.

Την σημερινή πτωτική συνεδρίαση οδήγησαν οι μετοχές των Nokia και Axa, με την μεν πρώτη να ανακοινώνει μείωση των θέσεων εργασίας κατά 1.800 και να προβλέπει την υποχώρηση κατά 20% των πωλήσεων του πρώτου τριμήνου και την μεν δεύτερη να αναθεωρεί προς τα κάτω τα αποτελέσματά της για το 2002.

Η μετοχή της αεροπορικής εταιρίας Air France υποχώρησε μετά την ανακοίνωση ότι μαζί με την British Airways, η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε ελαφρώς, σχεδιάζουν να αποσύρουν τα αεροσκάφη Concorde.

Επίσης πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας Roche, καθώς τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της ήταν χαμηλότερα των αναμενομένων.

Η μετοχή της France Telecom, υποχώρησε, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνίακή εταιρία της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι οι 69,6 εκατ. μετοχές που διέθεσε δεν αγοράστηκαν από τους ήδη υπάρχοντες μετόχους.

Οι μετοχές των εταιριών λιανικής πώλησης Carrefour και Danone δέχθηκαν πιέσεις, ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τους, μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου στο Παρίσι.

Επίσης, οι αυτοκινητοβιομηχανίες DaimlerChrysler και Volvo υποχώρησαν, καθώς οι μετοχές τους από σήμερα διαπραγματεύοται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα.

Στη Βρετανία, η τράπεζα της Αγγλίας, όπως ήταν αναμενόμενο, άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού, στο 3,75%, κάτι που δεν φάνηκε να επηρεάζει την αγορά του Λονδίνου, καθώς ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 1,50%, στις 3.803,30 μονάδες.

Χαμηλότερα κατά 2,75% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, διαμορφούμενος στις 2.808,58 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά 1,48% αυτή την ώρα, στις 2.693,68 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v