Κατοχύρωση κερδών στις ευρωαγορές

Τα χθεσινά τους σημαντικά κέρδη εξαργύρωσαν (μερικώς) σήμερα οι ευρωπαίοι επενδυτές, που φαίνεται να ανησυχούν ότι ο τερματισμός του πολέμου στο Ιράκ δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αναπτέρωση της διεθνούς οικονομίας.

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές εξαργύρωσαν (μερικώς) τα χθεσινά τους κέρδη, ενώ το ενδιαφέρον στράφηκε στην αποδυναμωμένη παγκόσμια οικονομία.

Παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στο Ιράκ φαίνεται να πλησιάζει προς το τέλος του, οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο τερματισμός των συγκρούσεων δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αναπτέρωση της οικονομίας.

Η ψυχολογία των επενδυτών επιδεινώθηκε και από την υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία, που έδειξε ότι δεν έχει ανακάμψει ακόμα η οικονομία της.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, μετά την ανακοίνωση της Peugeot Citroen ότι η ζήτηση στη Δυτική Ευρώπη φέτος αναμένεται να είναι σύμφωνη με τις λιγότερο αισιόδοξες προβλέψεις, λόγω του πολέμου. Οι μετοχές της ιδίας, αλλά και των Renault και BMW, υποχώρησαν.

Χαμηλότερα ήταν οι μετοχές των τεχνολογικών εταιριών, όπως της Infineon Technologies, της STMicoelectronics και της SAP. Απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές των εταιριών κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, όπως η Nokia, η Alcatel και η Ericsson.

Πιέσεις ασκήθηκαν και στη μετοχή της Marks & Spencer, μετά την ανακοίνωση ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων της παράμεινε σχεδόν στάσιμος.

Οι μετοχές των διαφημιστικών εταιριών υποχώρησαν, αρχής γενομένης από την WPP Group, μετά την ανακοίνωση της Ford που είναι πελάτης της, ότι πρόκειται να προχωρήσει σε κατά 20% μείωση των δαπανών της.

Μικτή ήταν η εικόνα των ασφαλιστικών εταιριών. Η Swiss Life, παρά τα αρνητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, κινήθηκε ανοδικά, καθώς δήλωσε ότι σχεδιάζει να επιστρέψει φέτος στην κερδοφορία, εάν δεν επιδεινωθούν οι συνθήκες της αγοράς.

Υψηλότερα κινήθηκε και η Allianz, που αναβαθμίστηκε από την JP Morgan. Αντίθετα, πιέσεις δέχθηκε η γαλλική Axa, που υποβαθμίστηκε.

Κέρδη κατέγραψε η μετοχή της Pinault-Printemps, μετά την ανακοίνωση ότι συμφώνησε στην πώληση μονάδας της στην Office Depot.

Με απώλειες της τάξεως του 1,70% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 3.868,80 μονάδες. Χαμηλότερα κατά 1,44% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 2.893,51 μονάδες.

Πιέσεις ασκούνται αυτή την ώρα και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με το δείκτη DAX να υποχωρεί κατά 1,88%, στις 2.756,23 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v