Σιράκ:Στον ΟΗΕ το βάρος της ανοικοδόμησης (update)

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το θάνατο των δημοσιογράφων στη Βαγδάτη από αμερικανικά πυρά. ”Ζωτικό ρόλο” στο μεταπολεμικό Ιράκ αναγνώρισαν για τον ΟΗΕ οι Μπους και Μπλερ ύστερα από τη συνάντησή τους στο Μπέλφαστ. Στον ΟΗΕ και μόνο εναπόκειται η ανοικοδόμηση του Ιράκ, διαμηνύει ο Ζακ Σιράκ.

Σιράκ:Στον ΟΗΕ το βάρος της ανοικοδόμησης (update)
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της διεθνής κοινής γνώμης για το θάνατο δημοσιογράφων στη Βαγδάτη από αμερικανικά πυρά, ενώ ύστερα από τη συνάντησή τους Μπους και Μπλερ αναγνώρισαν το ”ζωτικό ρόλο” που θα πρέπει να διαδραματίσει ο ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ.

Το πρωί ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μπους - Μπλερ στο Μπέλφαστ, μετά την οποία ο Τζ. Μπους υποστήριξε την όσο το δυνατόν ταχύτερη μετάβαση σε πολιτική διακυβέρνηση από Ιρακινούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για ενδιάμεση αρχή αποτελούμενη από Ιρακινούς, αλλά και από αξιωματούχους πολλών ακόμη εθνών, ενώ υπογράμμισε τον ”ζωτικό ρόλο” που ο ΟΗΕ καλείται να διαδραματίσει στις διαδικασίες αυτές.

”Θα κινηθούμε όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν, ώστε να θέσουμε τις κυβερνητικές ευθύνες υπό τον έλεγχο μιας ενδιάμεσης αρχής αποτελούμενης από Ιρακινούς, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό της χώρας”, είπε ο Τζ. Μπους.

Αναλυτές εντάσσουν τις δηλώσεις Μπους στην προσπάθεια διεύρυνσης της αξιοπιστίας των όσων θα περιλαμβάνει η ανοικοδόμηση του Ιράκ. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι το να μην στελεχώσουν όλα τα ιρακινά υπουργεία Αμερικανοί μπορεί πιθανότατα να θεωρηθεί επιτυχία του Βρετανού πρωθυπουργού, που αναμενόταν να επιχειρήσει τη γεφύρωση του χάσματος Ευρώπης-ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ επαναβεβαίωσε την ανάγκη ο ΟΗΕ να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι ”εναπόκειται στον ΟΗΕ, και μόνο σε αυτόν, να αναλάβει την πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και διοικητική ανοικοδόμηση του Ιράκ”.

Ο Σιράκ επιβεβαίωσε εξάλλου ότι θα μεταβεί την Παρασκευή και το Σάββατο στην Πετρούπολη για να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ για το Ιράκ, ενώ θα έχει και συνάντηση με τον γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στην Αθήνα, στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής διάσκεψης κορυφής στις 16 και 17 Απριλίου.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Πατ Κοξ ζήτησε και από τις δύο εμπόλεμες πλευρές στο Ιράκ να κάνουν ό,τι μπορούν για να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη ζωή των δημοσιογράφων που καλύπτουν τον πόλεμο, εκ των οποίων 11 έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους.

Νωρίτερα, ο Ιορδανός υπουργός Ενημέρωσης Μοχάμαντ Αντουάν καταδίκασε τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ που είχαν θύματα δημοσιογράφους, ανάμεσά τους και τον Ιορδανό ανταποκριτή του αλ-Τζαζίρα.

Από την πλευρά της, η Ένωση Δημοσιογράφων της Συρίας κατηγόρησε τις συμμαχικές δυνάμεις ότι επιλέγουν ως στόχους ξένους δημοσιογράφους στο Ιράκ με σκοπό να ’’καλύψουν την αλήθεια για τις σφαγές’’ των ιρακινών αμάχων.

Νεκροί είναι άλλωστε ένας Ουκρανός, ένας Λιβανέζος και ένας Ισπανός καμεραμάν που εργαζόταν για το πρακτορείο Reuters, ως αποτέλεσμα της επίθεσης αμερικανικού τανκ κατά του ξενοδοχείου Παλεστίνη, όπου διαμένει το μεγαλύτερο μέρος των ξένων ανταποκριτών.

Κατά τη διάρκεια της βολής του άρματος στον 15ο όροφο του κτιρίου τραυματίστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ακόμη εκπρόσωποι του Τύπου.

Νεκρός είναι όμως και έτερος εικονολήπτης, αυτή τη φορά του Al Jazeera, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια επίθεσης με ρουκέτες κατά των γραφείων του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου.

Εξηγήσεις πρόκειται να ζητήσει άλλωστε η ισπανική κυβέρνηση από την Ουάσινγκτον για την επίθεση αμερικανικού άρματος μάχης εναντίον του ξενοδοχείου Παλαιστίνη που τραυμάτισε θανάσιμα τον Ισπανό εικονολήπτη Χοσέ Κούζο, σύμφωνα με την δήλωση Ισπανού στρατιωτικού αξιωματούχου στο ισπανικό πρακτορείο EFE.

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των επιχειρήσεων, οι Αμερικανοί φαίνεται να ελέγχουν, τη γέφυρα jumhuriya επί του ποταμού Τίγρη, ύστερα από την προώθηση δύο αρμάτων μάχης στην απέναντι όχθη, δίχως να αντιμετωπίσουν σημαντική αντίσταση από πλευράς των Ιρακινών.

Στρατιωτικοί αναλυτές εξέφρασαν την έκπληξή τους για την περιορισμένη αντίσταση που επιδεικνύουν έως τώρα οι Ιρακινές δυνάμεις, υπογραμμίζοντας ότι ίσως να ”κρατούν δυνάμεις για άλλα σημεία”.

Νοτιοανατολικά, δυνάμεις Αμερικανών πεζοναυτών κατέλαβαν, ύστερα από σκληρές συγκρούσεις με ιρακινές δυνάμεις, το στρατιωτικό αεροδρόμιο Rashid, το οποίο βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της Βαγδάτης.

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί έντονα για τις αυξανόμενες απώλειες μεταξύ των αμάχων στο Ιράκ και για τη χρήση βομβών διασποράς από τις δυνάμεις των ΗΠΑ σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. ”Καλούμε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να καταστήσουν ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια των Ιρακινών αμάχων›, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Παράλληλα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που έφθασαν από την Ευρώπη στη Βαγδάτη, κάνουν λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό υλικό στα νοσοκομεία της ιρακινής πρωτεύουσας, τα οποία γεμίζουν ασφυκτικά ύστερα και από τις πρόσφατες επιθέσεις.

Στη Βαγδάτη, τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους τόσο σε σχέση με το προσωπικό τους, όσο και με τα ιατρικά υλικά και τα φάρμακα, δήλωσε η Νάντα Ντουμάνι εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Η ίδια διευκρίνισε πως ιδιαίτερη έλλειψη παρατηρείται στα αναισθητικά φάρμακα. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v